Belföld

A bíróság nem fogadta el Janukovics győzelmét

A legfelsőbb bíróság nem ismeri el Viktor Janukovics kormányfő választási győzelmét. Kijevben diplomáciai nagyüzem vette kezdetét. A lakosság menekíti megtakarításait a bankokból.

Az Ukrán Legfelsőbb Bíróság nem járult hozzá, hogy Viktor Janukovics kormányfőt nevezzék ki államfőnek, majd az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), a főügyészség és a különleges egységek képviselői nyilatkozatot olvastak fel a Függetlenség terén tartott nagygyűlésen a tüntetők előtt, amelyben támogatásukról biztosították Viktor Juscsenkot, az ellenzék elnökjelöltjét – írja az MTI.



A bíróság nem fogadta el Janukovics győzelmét 1

Az ellenzék oldalára átállt ukrán rendőr (Fotó: AP)

Az ukrán legfelsőbb hatalmi szervek központi épületeit péntek reggel körbezárta az ellenzék néhány ezer híve, hogy megakadályozza az érintett hivatalok tisztviselőinek munkába állását. Az élőlánchoz folyamatosan csatlakoznak a narancssárga zászlós ellenzéki tüntetők újabb és újabb csoportjai.


A helyzet rendezésére diplomáciai nagyüzem vette kezdetét az Ukrán fővárosban. Lech Walesa korábbi lengyel államfő után közvetítési céllal Kijevbe utazik Javier Solana, az Európai Unió külügyminisztere, Alexander Kwasniewski, lengyel és Valdas Adamkus, litván államfő.







Menekítik a betéteket

A politikai válság egyre súlyosabb gondot okoz az ukrán gazdaságnak és a pénzügyi intézményeknek. Az emberek már hetek óta veszik ki betétjeiket és új megtakarítók szinte egyáltalán nem jelentkeznek. A bizonytalan politikai helyzet miatt, aki teheti dollárra váltja pénzét és inkább otthon őrzi. A központi bank azonnali segítséget ígért az egyre nagyobb pénzhiánnyal küzdő kereskedelmi bankoknak. Olvassa el Válságba kerülhet az ukrán bankrendszer című összeállításunkat!

Az ukrán nép nevében


Az SZBU képviselői felhívásban fordultak a rendvédelmi szervek tagjaihoz és az ukrán néphez, majd nyilatkozatot olvastak fel, amely a többi között azt tartalmazta: az ukrán nép nem ismeri el törvényesnek az elnökválasztás eredményét, s az emberek joggal kételkednek a szavazás eredményének objektív megállapításában.

A nagygyűlésen támogatásukról biztosították az ellenzéket az ukrán belügyi akadémia növendékei is.

Előzőleg az ellenzék elnökjelöltje üdvözölte, hogy az ukrán legfelsőbb bíróság elutasította az elnökválasztás végeredményének kihirdetését. Viktor Juscsenko, aki a választási csalást feltételez, kijelentette: a bíróság döntése a győzelem kezdete.

Viktor Janukovics kormányfő, akit a választási bizottság győztesnek hirdetett, azt mondta: a bíróságnak nincs joga felülbírálni az eredményt.

Az ukrajnai ellenzék egyik rangos képviselője szerint – idézi a Magyar Rádió – Kijevben orosz kommandósok vannak, és beavatkozásra készülnek, ha folytatódnak az utcai tüntetések. Borisz Taraszjuk, volt ukrán külügyminiszter a lengyel parlamentben kijelentette: a mintegy ezer fegyveres elsősorban a kormányépületek körül csoportosul.

A Reuters hírügynökség felhívja a figyelmet arra is, hogy az orosz kommandósok jelenlétéről szóló hírek már több napja keringenek Kijevben, de egyelőre nem sikerült bizonyítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik