Belföld

Visszalépett a soproni MSZP-jelölt

Visszalépett Kránitz László, az MSZP jelöltje a soproni időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulójától, miután kiderült, hogy egy nyugdíjas fórumon vásárlási utalványokat osztogatott. Sopronban az első fordulóban az MSZP csaknem húsz százalékkal maradt le a Fidesz mögött.

Az MSZP honlapján megjelent hír szerint Kránitz szerdai, soproni sajtótájékoztatóján elmondta: nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányban, amelyet szerinte az első pillanattól durva, lejárató hangvétel jellemez.

Megfogalmazása szerint döntéséhez jelentősen hozzájárult, hogy politikai ellenfelei választási csalással vádolták meg. Az ügy előzménye, hogy a Fidesz panaszt tett a helyi választási bizottságnál, mivel törvénytelennek tartja, hogy a választás második fordulója előtt néhány nappal az MSZP jelöltje 500 forintos vásárlási utalványokat ajándékozott az ágfalvi nyugdíjas találkozó résztvevőinek. A múlt szombaton történtekkel kapcsolatban Kránitz László kijelentette: hibázott, bár jót akart.

Szerdán kiadott nyilatkozatában úgy fogalmazott: „azt hittem, hogy Ágfalva nyugdíjasainak e jelképes ajándékkal jót tehetek”. A politikus elismerte, hibázott, mert nem gondolta, hogy egy alantas politikai csapda áldozatává válhat. „Most pedig a látszatát is szeretném elkerülni annak, amivel vádolnak, hogy szavazatokat vásároltam” – közölte.

Annak ellenére, hogy az egyéni képviselői helyért folytatott versengésből visszalépett, Kránitz László továbbra is országgyűlési képviselő marad, mivel 2002-ben MSZP színekben területi listáról került be a parlamentbe.

A korábbiakban az MDF és az SZDSZ jelöltje jelentette be, hogy nem indul a második fordulóban. Eszerint november 28-án már csak négyen: a Fidesz, a MIÉP, a Jobbik jelöltje, továbbá egy független jelölt száll ringbe az egyéni országgyűlési képviselői helyért a Győr-Moson-Sopron megyei 7-es számú választókerületben.

Az eredménytelen első fordulóban Sopronban és a környező településeken: Ágfalván, Fertőrákoson, Harkán és Kópházán összesen hét jelölt indult a képviselői helyért. Firtl Mátyás, a Fidesz jelöltje a szavazatok 53,6 százalékát, Kránitz László MSZP-s jelölt a szavazatok 34,4 százalékát kapta. Kóczán Zoltán SZDSZ-es jelölt a voksok 4,2 százalékát szerezte meg.

A második forduló november 28-án, vasárnap lesz, amelyen mindazok a jelöltek indulhatnak, akik az első fordulóban pályáztak a képviselői tisztre, és az lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta, feltéve, hogy a szavazáson a választópolgárok több mint egynegyede leadja voksát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik