Belföld

A választási bizottság szerint Janukovics győzött

Befejeződött a szavazatszámlálás az ukrajnai választásokon, amelynek eredményeként az ukrán választási bizottság Viktor Janukovics kormányfőt találta győztesnek.

Miközben több százezren tüntetnek Kijev főterén Viktor Juscsenko ellenzéki vezető választási győzelmének elismerését követelve, befejeződött a szavazatok összeszámlálása.


Ennek eredményeként az ukrán központi választási bizottság Viktor Janukovics kormányfőt találta győztesnek. Ukrán internetes hírportálok értesülése szerint a szavazók 49,52 százaléka támogatta a Leonyid Kucsma távozó elnök utódjául kiszemelt kormányfőt, 46,66 százalékuk pedig az ellenzék jelöltjét, Viktor Juscsenkót.

Ukrajna magyarországi nagykövetsége az ukrajnai választásokon hivatalosan vesztesnek nyilvánított Viktor Juscsenkót támogatja – mondta szerdán az AFP francia hírügynökségnek a budapesti külképviselet egyik, névtelenséget kérő diplomatája, az MTI érdeklődésére azonban a nagykövetségen nem erősítették meg a hírt.

Magához kérette Jaap de Hoop Scheffer Ukrajna Brüsszelben akkreditált nagykövetét, hogy kifejezze a katonai szövetség csalódottságát a kelet-európai országban rendezett elnökválasztás lebonyolításának módja miatt. A NATO-főtitkár felhívta az ukrán kormányt, hogy “tartózkodjék mindennemű erőszak alkalmazásától, és tegye lehetővé” az elnökválasztással kapcsolatos jogi panaszok “teljes és pártatlan” kivizsgálását.


Uniós aggodalmak és figyelmeztetések az ukrán helyzet miatt


Az Európai Parlament is berendelte meghallgatásra Ukrajnának az Európai Unió mellett működő nagykövetét, hogy kikérdezze a múlt hét végi választásokat övező problémákról, miközben az EU-tagországok közös kül- és biztonságpolitikai felelőse, Javier Solana az erőszak veszélyére intett Ukrajnában. Az EP külügyi bizottsága előtt, Brüsszelben beszélve Solana megismételte azt a felhívást Kijevnek – amelyet először a tagországok külügyminiszterei intéztek a hatóságokhoz hétfőn -, hogy vizsgálják felül az elnökválasztás eredményeit, amelyek hivatalos közlések szerint a kormányjelölt győzelmét hozták.

Ugyancsak megismételte, hogy Ukrajna és az EU viszonya is attól függ, hogyan kezelik a választások utáni helyzetet, illetve miként orvosolják a nemzetközi kritikákat. A közös külpolitikai képviselő úgy vélekedett, hogy Ukrajna most válaszúton áll, és nem zárható ki, hogy a választásokon tapasztalt szabálytalanságok erőszakhoz vezetnek az országban. A külügyminiszterek már jelezték, hogy minden tagország behívatja Ukrajna ott működő nagykövetét. Most ezt tette az Európai Parlament is, amelynek a választásokon részt vevő megfigyelői már a voksolás idején és utána is jelezték, hogy az nem felelt meg a nemzetközi elvárásoknak.

Viszonylag óvatosabb hangot ütött meg viszont eddig az Európai Bizottság, amely azt jelezte, hogy a választások alapos kommentálásához meg kell várni a hivatalos végeredményeket.

Juscsenko nem tárgyal

Juscsenko szerda hajnalban még beleegyezett, hogy a három politikus tárgyaljon a feszült helyzetről. Azonban szerdán reggel Kijevben, a főtéren összegyűlt tüntetők előtt Olekszandr Zincsenko, Viktor Juscsenko ellenzéki elnökjelölt kampányfőnöke bejelentette, hogy az ukrán ellenzék nem tárgyal Viktor Janukovics kormányfővel és Leonyid Kucsma elnökkel.

Zincsenko elmondása szerint Kucsma szerdán Szentpétervárra készül utazni, hogy “az orosz oligarchákkal vitassa meg Ukrajna jövőjét”. Juscsenko egyik legközelebbi bizalmasa, Julia Timosenko elmondása szerint az ellenzék addig is csupán a hatalomátadás módjáról kívánt tárgyalni, nem pedig a választás végeredményéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik