Belföld

SZDSZ: legyen teljes az átvilágítás

Becslések szerint négyszázezer embert figyelt meg a pártállami titkosszolgálat. Jelenleg naponta átlag negyvenen kérik ki a róluk szóló dossziékat - írja a Népszabadság. Az SZDSZ kedden bejelentette: a legtöbb közszereplőre kiterjesztené az ügynöktörvényt.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának forgalma jelentősen megnőtt azt követően – mondta el Gyarmati György főigazgató – mióta a törvény lehetővé tette az ügynökök nevének felfedését. A levéltár őrzi a legteljesebb körű dokumentációt ügynökökről, hivatalos kapcsolattartókról, valamint T-tisztekről, de a jelenleg érvényben lévő törvény szerint – vélekedik Gyarmati György – több mint aggályos ebből autentikus listát összeállítani.

Az SZDSZ most ismét a parlament elé terjeszti az úgynevezett ügynöktörvényt. Azt a 2002-ben hosszas koalíciós egyeztetések során kialakított törvényjavaslatot, amelyet végül három szocialista módosító javaslattal “csonkítottak meg”. Ezek során kikerültek az átvilágítandók közül a szakszervezetek, a pártok, az egyházak vezetői és a médiában dolgozók egy része.

A törvényjavaslat nem az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát célozza meg – jelentette ki Mécs Imre. A képviselő hozzátette: a teljes III-as főcsoportfőnökség (tehát a belső elhárításon, a III/III-asokon kívül az elhárítók, a hírszerzők és a katonai részleg) iratanyaga kerülne vizsgálat alá.

A szabad demokrata kezdeményezés a nagyobb ellenzéki pártnál támogatásra talált. Demeter Ervin fideszes képviselő közölte: pártja minden olyan elképzelést támogat, amely a közélet tisztaságát szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik