Belföld

PM-engedély kell az áfa-visszaigényléshez

Az adóhivatal elnöke részletes szabályozást adott ki arra vonatkozóan, hogy mely adózók áfakövetelését kell visszatartani ellenőrzés céljából a revizoroknak – tudta meg a Világgazdaság. Az ellenőrzés után külön PM-engedély kell az utalás megindításához.

A szigorított ellenőrzés kizárólag az általános forgalmi adónemre vonatkozik és mindenképpen ellenőrzik az uniós adószámmal rendelkezőket, amennyiben a költségvetésből áfát igényelnek vissza.

Azon bizonylatokat kell visszatartani az uniós kontrolladatokkal való egybevetés céljából ellenőrzésre, amelyek alapján a költségvetésből november 1-je után kellene visszautalni áfát. Kitér a dokumentum arra is, hogy az ellenőrzések jegyzőkönyvvel való lezártát követően sem lehet automatikusan elindítani a visszautalást, meg kell várni a Pénzügyminisztérium (PM)engedélyét.

Azon pénzeket is újra ellenőrzik, amelyek már a kiutalás stádiumában vannak. Köteles a hivatal ezen tételeket megállítani és „speciális nyugta hibakód” alkalmazásával nem utalttá tenni – olvasható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik