Belföld

A magyar cégek nem adnák föl Ukrajnát

Eddig hozzávetőleg hetvenmillió dollár magyar működőtőke telepedett meg Ukrajnában, a cégek többsége tradicionálisan, még a szovjet időkben építette ki kapcsolatait - olvasható a Napi Gazdaságban. Szakértők szerint Ukrajnában a hasonló konfliktusok az elmúlt tíz év tapasztalatai alapján békésen rendeződnek.

Remélhetően nem eszkalálódik az ukrán belpolitikai konfliktus polgárháborús helyzetté; amennyiben mégis így történne, úgy ezt valószínűleg megsínylik a kétoldalú gazdasági kapcsolatok – mondta lapunknak Gyabronka Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar–ukrán tagozatának elnöke. 

Elsősorban a gyógyszeriparban jelentős a magyar jelenlét, de gépipari és építőipar vállalatok is megvetették a lábukat, valamint több kereskedelmi vállalkozás is működik. Gyabronka szerint a magyar érdeklődés egyértelmű növekedése tapasztalható, a képviselt ágazatok skálája pedig széles. Ukrajnában a romániaihoz hasonló folyamat mehet végbe: ahogy egyre közelebb „araszol” az ország az európai uniós csatlakozáshoz, úgy nő a magyar cégek érdeklődése is.

Szakértők kiemelik, amennyiben egy vállalat elhagyja a keleti piac e „bástyáját”, igen nehéz lesz visszaszereznie az ott elért pozíciót. A magyar szállítók viszonylag gyakorlottak, mivel a keleti piacokon az utóbbi évtizedben már három nagy összeomlás sokkolta őket; ezek eredményeként többen is átalakították termékszerkezetüket és részben vagy teljesen kivonultak Ukrajnából és Oroszországból. 

Az ukrán gazdaságot az inflációt leszámítva a imponáló számok jellemzik. A fogyasztói árak októberben ugyan 7,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, s év végére 10 fölé emelkedik a ráta, a többi adat viszont önmagáért beszél. A gazdaság az év első kilenc hónapjában 13,4 százalékkal, ezen belül a kivitel 30 százalékkal bővült éves szinten. Ennek köszönhetően szeptemberig 3 milliárd dolláros többlet keletkezett az ukrán külkereskedelmi mérlegben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik