Belföld

EU: a biztosok új hangjai

A Barroso-bizottság kommunikációja a jelek szerint egyértelműen a hölgyek kezében van. A szóvivői testület új vezetőjének, Françoise Le Bailnek ugyancsak két női helyettese van.

A vezető szóvivőn és két helyettesén kívül a húsz szóvivőből álló új csapat felét hölgyek alkotják. A biztosokhoz rendelt szóvivők fele a Prodi-bizottság idején is ebben a hatáskörben dolgozott. A szóvivői szolgálat új vezetője, a francia Françoise Le Bail a főként angolul kommunikáló finn Reijo Kemppinent váltja. A francia hölgy korábban a kereskedelmi főigazgatóság vezetője volt, ahol a Balkánért, a FÁK-országokért, a mediterrán és délkelet-ázsiai térségért felelt.

A szóvivők a bizottsági elnök hatásköre alá rendelve dolgoznak. Elvileg nem szabad, hogy ugyanabból az országból származzanak, ahonnan a biztosaik. Ugyanakkor ezt a szabályt meglehetősen rugalmasan alkalmazzák a 2005 nyaráig tartó átmeneti időszakban.

A jobb kommunikáció a napokban hivatalba lépett Barroso-bizottság prioritásai közé tartozik. Az intézményi kapcsolatok és a kommunikációs stratégia új tárcáját Margot Wallström „kommunikációs biztos” irányítja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik