Belföld

Büntetik a simlis kereskedőket

Az EU illetékes minisztereinek tanácsa elfogadta az Európai Bizottság javaslatát a félrevezető és agresszív kereskedelmi gyakorlat tilalmáról - irja a Világgazdaság.

Szándékaik szerint az egységes uniós szabályozás a nemzeti jogszabályok és irányadó bírósági ítéletek dzsungelét váltja majd fel, megkönnyítve a határokon átnyúló kereskedelmet a cégek számára.

A hatályos magyar jogszabályok nem tartalmazzák a tiltott tevékenységek olyan konkrét, minden területre érvényes listáját, mint amelyre a direktívatervezet javaslatot tesz.

A direktívatervezet szerint tilos lenne többek közt: anélkül hirdetni különleges ajánlatot, hogy a termék készleten lenne. Végkiárusítást hirdetni, miközben a kereskedő nem tervezi a kereskedés megszüntetését illetve elhallgatni, ha egy termék népszerűsítése a médiában valójában fizetett hirdetés.

Agresszív gyakorlatnaj tekinthető, azt a benyomást kelteni, hogy a vásárló nem távozhat, amíg nem írja alá a szerződést vagy nem fizet. Személyesen, telefonon, faxon, e-mailen vagy más módon ajánlatokat tenni, ha az kéretlen és zaklató jellegű gyászoló, vagy a családjában súlyos betegséggel szembesülő fogyasztót olyan ajánlattal megcélozni, amely közvetlen kapcsolatban van a szerencsétlenséggel. Továbbá gyerekek számára azt a benyomást keltve reklámozni, hogy társaik elfogadása függ attól, megveszik-e számukra szüleik a terméket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik