Belföld

Bizonytalan áfa-bevételt jelent az eva?

Magyarország befizeti az EU-nak az evázók számláinak áfatartalmát is - mondta Draskovics Tibor a közelmúltban. Hogy mennyi is ez az összeg, arról a Pénzügyminisztérim sem tud konkrét számot közölni.

Nincs konkrét számítás a Pénzügyminisztériumban (PM) arról, hogy az evabevételeknek mekkora része származhat az áfából, mivel az átalányadó több adónemet egyesít – olvasható a Napi Gazdaságban.

Közelítő becslést vélhetően az evakörbe tartozó cégek korábbi adóbefizetése alapján készíthetnek, egyéb biztos módszer nem áll rendelkezésre – véli Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvvizsgálók Országos Egyesületének elnöke.

A szakértő számításai szerint a bevételek viszonylag kis részét lehet a forgalmi adóból származtatni, mivel az evaalanyok jelentős része (Zara szerint legalább fele) alanyi áfamentes körbe tartozik (ennek egyik feltétele a maximum 4 millió forintos éves árbevétel). Az áfaköteles adózóknál pedig az eva esetében fel nem számolt költségek csökkentenék az átalányadó mellőzése esetén a befizetett áfa mértékét – tette hozzá Zara. 

A pénzügyminiszter az Országgyűlés európai ügyek bizottsága előtt szerdán tájékoztatja a képviselőket az eva ügyében felmerült kérdésekről. 

A Zara úgy véli, hogy még rövid időre is megéri az evát választani, és a politikai logikából kiindulva (2006-os választások) 2007 előtt még az EU rosszallása esetén sem szünteti meg a kormányzat a vállalkozói átalányadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik