Belföld

Felkavart böngészőpiac – hódit a Firefox

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az internethasználók körében a Mozilla alapítvány által fejlesztett nyílt forrású böngésző, a Firefox.A szoftver új, 1.0-s változatát eddig 5 millió példányban töltötték le - olvasható az ITnews.hu oldalán.

A Firefox hívei között nagy számban akadnak korábbi Internet Explorer-használók is – legalábbis ez derül ki az amszterdami székhelyű OneStat.com friss böngészőstatisztikájából.

A mintegy 100 ország 2 millió netezőjére kiterjedő felmérés tanúsága szerint májustól mostanáig a Microsoft böngészőjének részesedése 5 százalékponttal, 88,9 százalékra esett vissza, miközben a Firefox-alapú megoldások népszerűsége ugyanennyivel nőtt.

Nem mellékes, hogy az új kiadás sikere hullámokat kavart az a böngészőpiac állóvízében. Noha a Microsoft nem tervezi új Internet Explorer kiadását a 2006-ban megjelenő új Windows, a Longhorn megérkezéséig, a szoftvervállalat a múlt héten közölte, hogy ún. add-onokkal új szolgáltatásokat tesz elérhetővé böngészőben. Ezek közé tartozik a kedvencek egyszerűbb kezelése és az egy ablakban megnyitott oldalak füles (tab) elrendezése.

Új verzió készül a Firefoxra épülő Netscape-ből is. Az AOL böngésző-üzletága november 30-ra ígéri a szoftver alfa-változatát, mely az ígéretek szerint több fejlesztést is tartalmaz a Firefoxhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik