Belföld

Elnöki esküt tett az ukrán ellenzék vezére

Miután az ukrán képviselőház rendkívüli ülésén sem született megegyezés a választási eredményekről, az ellenzék vezére szimbolikus elnöki esküt tett. Közben a több tízezer fős tömeg a választási csalás beismerését követeli.

Miközben az ukrán parlament rendkívüli ülésen fogalalkozott a vasárnapi elnökválasztással, az utcán több tízezer, egyes források szerint több mint 200 ezer tüntető követelte a választási csalás beismerését.


A honatyák eredménytelen tanácskozása után Viktor Juscsenko, az ellenzéki Mi Ukrajnánk tömörülés vezére a tömeg előtt, kezét egy Bibliára téve szimbolikusan bejelentette, hogy ő Ukrajna új elnöke. (Hivatalosan az alkotmányra kell felesküdnie az ukrán államfőnek.)

Az ukrán ellenzék vezetője korábban a választási eredmények megsemmisítését követelte a parlamenttől, mert mint mondta: csalással érte el Viktor Janukovics a választási győzelmet, és ebben a hivatalos szervek is segítették őt.


A hivatalos választási eredmény szerint a jelenlegi miniszterelnök, Viktor Janukovics, aki a hivatalából távozó Kucsma elnök, valamint Moszkva támogatását élvezi, hajszállal ugyan, de legyőzte ellenfelét, míg az exit poll eredmények még nyilvánvaló ellenzéki győzelmet mutattak.


Közben tömegtüntetések vannak más ukrán városokban is, Lvovban, azaz Lembergben 100 ezren vonultak az utcákra, és a Magyar Rádió értesülései szerint a választási csalások ellen tiltakozó nagygyűlést hívtak össze keddre Ukrajna második legnagyobb városában, Harkovban is.


Az ország nyugati vidékén három város, sőt egy megyei tanács is úgy döntött, Viktor Juscsenkót tekinti az ország megválasztott elnökének. Szumiban, Luckban népes nagygyűlést tartottak Juscsenko hívei.

Ungváron egyetemisták tüntetnek egész nap Juscsenko mellett, sőt még a rádió és a televízió székháza elé is elmentek a fiatalok, akiknek kedden nem volt tanítás. A tüntetés minden rendbontás nélkül történik Ungváron és Kárpátalja-szerte.



Elnöki esküt tett az ukrán ellenzék vezére 1

Juscsenko a forradalom jelképét, egy szál rózsát mutat fel híveinek (Fotó: AP)

Az USA és az EU egy oldalon



Az Európai Unió és az amerikai kormány szerint választási csalás eredményezte, hogy nem az ellenzéki és nyugatbarát jelölt, Viktor Juscsenko, hanem az Oroszországgal szoros köteléket tervező Viktor Janukovics kormányfő lett a győztes vasárnap.

Az Egyesült Államok és az EU világossá tette, hogy ennek a választásnak messze ható következményei lehetnek. Csökkenthetik a segélyeket, problémák keletkezhetnek a kereskedelmi tárgyalásokon, bajos lehet a piacra jutás és a vizumok ügye. Ezek mind olyan módszerek, amelyekkel megnehezíthető azok élete, akik kiváltják az Egyesült Államok és az EU nemtetszését – mondta a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank fő közgazdásza, Wilhelm Buiter kedden Brüsszelben egy gazdasági tanácskozáson.
Elnöki esküt tett az ukrán ellenzék vezére 2

Viktor Janukovics

Ukrajna külföldi államadóssága kedden olcsóbbodott, mert a befektetők, látva a politikai folyamat bizonytalanságát, és aggódva, hogy a tüntetések erőszakba torkollhatnak, csökkentették pozícióikat. – Az ukránoknak az lenne a legjobb, ha megsemmisítenék a választási eredményt, de a befektetőket ez sem vigasztalná, mert akkor meg tovább folytatódik a bizonytalanság, és a tovább fogyna az ukrán központi bank tartaléka – mondta Credit Suisse First Boston befektetési bank felzárkózó piaci elemzője, Szergej Volobojev Londonban a Reuters hírügynökségnek.

A 2007-ben lejáró ukrán világkötvény kedden 0,562 százalékponttal 107,313 százalékra olcsóbbodott, a 2013-ban lejáró pedig 0,187 százalékpontot vesztett, 103,188 százalékra. Az ukrán adósság hozama átlagosan 0,08 százalékponttal 2,88 százalékpontra nőtt az irányadó amerikai kincstárjegy fölött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik