Belföld

Privatizációs dömping várható a Balatonnál

Akár már áprilisában új tulajdonosa lehet a Balatontourist Idegenforgalmi és Kereskedelmi Rt.-nek, és még idén dönthet a Balaton Hajózási Rt. sorsáról a kormány.

A kérdés, hogy befektetőké, vagy a közforgalmú kikötőkkel rendelkező, többségi tulajdonos tóparti önkormányzatoké lesz-e a siófoki székhelyű Balatoni Hajózási Rt. 49 százalékos részvénycsomagja– állítja hétfői számában a Napi Gazdaság. A 3,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjű társaságot a közelmúltban átvilágították, és többségi, 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező önkormányzatok már augusztusban jelezték, újabb ingyenes vagyonjuttatás révén szeretnének kizárólagos tulajdonosok lenni cégben. Ezért a helyi hatóságok elkészítették a társaság középtávú fejlesztési programját, s abban azt is meghatározták, hogy a jövőben milyen közfeladatokat kívánnak ellátni. Az önkormányzatok szerint a cég piaci értékesítéséből kevés bevétele származna a kormánynak.


A Veszprém megyei közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy a fejlesztési források szűkössége miatt szakmai befektetőknek értékesítik a Balatontourist Rt.-nek, a helyhatóság tulajdonában lévő 96 százalékos részvénycsomagját. A céget az átvilágítás után várhatóan március elején hirdetik meg, így akár már áprilisban új tulajdonosa lehet. A mintegy 10 ezer szálláshellyel rendelkező cég idei nettó árbevétele vélhetően kisebb lesz a tervezettnél, s az 1 milliárd forintot sem éri el – állítja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik