Belföld

Kiképzőként térünk vissza Irakba

Magyarország jövő nyáron egy századot küld a NATO iraki kiképzőbázisára, ahol a katonák a kiképzésen kívül más feladatot is elláthatnak - jelentette ki Juhász Ferenc honvédelmi miniszter.

Egy 1200-1500 fős NATO kiképző bázis indul jövő év nyarán Irakban. Ebben nagy valószínűséggel (…) három (…) őrszázad teljesít majd szolgálatot, (…) lehetséges (…), hogy ebből egyet adunk mi (…), maga a feladat kiképzési feladat, csak a kiképzési feladaton belül látunk mi mást el adott esetben, hogyha az ehhez szükséges feltételeket meg tudjuk teremteni, és a kormány ekként dönt – mondta a miniszter.

Juhász Ferenc hangsúlyozta, Magyarországnak részt kell vennie a műveletben, mert iraki kivonulásával “nagyon nehéz helyzetbe” hozta szövetségeseit. Magyarország egyetlen partnere “sem fogja azt mondani persze, hogy ezt követően valamilyen szankcióra számíthatnánk, de folyamatosan Magyarország megítélésében jelen lenne az a pont, hogy egyoldalúan döntöttek, és otthagytak bennünket” – indokolta Juhász Ferenc a magyar katonák iraki szerepvállalását.

A miniszter felidézte egy héttel ezelőtti beszélgetését a brit alsóház meg nem nevezett nevezett “prominensével”, aki szerint Magyarországnak, ha kivonul Irakból, “évekig tartó külpolitikai hátránnyal” kell számolnia: ha majd verseny alakul ki “abban az ügyben, hogy Magyarország, vagy éppenséggel Lengyelország legyen az Európai Unió határőrizeti hivatalának székhelye, nem biztos, hogy számíthatunk azokra a partnerekre, akiket (…) Irakban otthagytunk”.

Juhász Ferenc szerint a majdani iraki szerepvállalás sem veszélyesebb, mint a mostani misszió. “Nem veszélytelen, ez ténykérdés, bár nem gondolom, hogy jóval veszélyesebb lenne (…) annál, minthogy Irak útjain konvojokat kísérünk és konvojokban közlekedünk” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik