Belföld

A G20 elengedné az iraki adósság túlnyomó részét

Irak legfontosabb hitelező országai a hét végén Berlinben elvi egyetértésre jutottak a háború dúlta állam adósságának 80 százalékának elengedéséről. A megállapodáshoz csatlakozott Oroszország is.

Hans Eichel német pénzügyminiszter közlése szerint John Snowamerikai pénzügyminiszterrel egyetértettek az adósságok 80 százalékának elengedésében, az elvi egyezség lenne a hitelező országok Párizsi Klubjában folytatandó, illetve már megkezdett tárgyalások alapja.

A 19 országot tömörítő Párizsi Klubban születendő megegyezéshez csatlakozhatna a többi hitelező ország, illetve a magánhitelezők.

Egyes számítások szerint más országoknak, köztük arab államoknak 60 milliárd dollárral tartozik Irak, legkevesebb 20 milliárddal pedig magánhitelezőknek.

Korábban Franciaország és Németország Irak gazdag olajtartalékaira hivatkozva azt jelezte, hogy az adósságnak körülbelül csak a felét engedné el, míg az Egyesült Államok 90-95 százalékos adósságelengedést kívánt.

Németország és az Egyesült Államok Irak legfontosabb hitelezői közé tartozik, s a Berlinben ismertetett elképzelés szerint az adósságteher csökkentése három szakaszban történne. Először az adósság 30 százalékát engednék el, a második szakaszban szintén 30 százalékos engedményről lenne szó, de ezt összekapcsolnák a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) által megfogalmazandó programmal. A harmadik, egyben utolsó szakasz az IMF programjának reménybeli teljesítésével, a megmaradt adóssághányad elengedésével zárulna.

Az iraki adósság elengedésével kapcsolatos elképzeléseket a vezető ipari országok és a vezető küszöbországok csoportjának (Húszak Csoportja – G20) vasárnap zárult berlini tanácskozásán ismertették napirenden kívül, s nem volt jele annak, hogy bárki is ellenezné a német-amerikai egyezséget. A G20-at öt évvel ezelőtt alapították, az éves tanácskozásokon általában a miniszterek és a jegybankok elnökei vannak jelen.

Oroszország is elengedé Irak tartozását

Az orosz kormány is csatlakozik ahhoz a megállapodáshoz, amelynek értelmében a Párizsi Klubba tömörült hitelező országok elengedik Irak tartozásainak 80 százalékát.

Iraknak a külfölddel szemben fennálló tartozását 120 milliárd dollárra becsülik. Ebből, a késedelmi kamatokat is felszámítva, 42 milliárd jut a Párizsi Klub országaira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik