Belföld

Eva-harc lesz a végső?

Nem csoda, hogy Draskovics Tibor annyira ragaszkodik az uniós bírálatok tárgyává lett evához. Ez az adónem a Pénzügyminisztérium egyik sikere. Érdemes húznia az időt, hiszen minden evás év ajándék a kormányzatnak.

Úgy tűnik, Kovács László sikeres EU-biztosi pótvizsgája felbátorította Draskovics Tibor pénzügyminisztert, aki nemcsak azt jelentette ki, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szerinte elfogadható az Európai Unió számára, hanem arra is utalt, hogy az eva védelmében, most már akár „a végsőkig is hajlandó elmenni.” A nemzeti szintű kormányzati elszántság határai persze az Európa Unióban is szigorúan szabályozottak. Így Draskovics sem tehet mást, mint hogy végső soron a luxemburgi Európai Bíróság elé járul.








Nincs politikai döntés
Kovács László, az EU adóügyi biztosa Brüsszelben korábban elmondta: az Európai Unió az eva kérdésével eddig politikai szinten nem foglalkozott, és erről politikai állásfoglalás a közeljövőben nem várható. Kovács ugyanakkor megerősítette: az Európai Unió néhány szakértője szerint az eva nem felel meg az uniós előírásoknak.

Akár Luxemburgig is elmennek


Az eva ügyében a „labda” jelenleg az EU illetékes bizottságának térfelén van. A magyar kormány a kért információkat átadta, s most arra vár, hogy a bizottság véleményt nyilvánítson. Az üggyel kapcsolatosan Draskovics Tibor pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy véleménye szerint az eva alkalmazásával a magyar kormány nem rövidíti meg az EU-t, hiszen a közösség számlájára történő magyar átutalás részeként szereplő áfa-befizetések között elszámolják az egyszerűsített vállalkozói adó áfa-tartalmát is.


A pénzügyminiszter hétvégén arról is szólt, hogy a további egyeztetések csak azután kezdődnek meg, ha az illetékes bizottság már értékelte a magyar kormánytól kapott információkat. Hangsúlyozta: ha az EU illetékes bizottsága a Pénzügyminisztérium álláspontja ellenére is kifogásolja az eva alkalmazását, akkor Magyarország további információcserét és konzultációt kezdeményez, sőt végső esetben a luxemburgi Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.








Létezik gyógymód
Szakértők szerint az uniós aggályokra több gyógymód is adódna. A legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha Magyarország az áfa-alapú hozzájárulás összegének meghatározásakor korrekciós tételként venné figyelembe az eva létezését. Ez annál is egyszerűbb, mert ma is számos korrekciót hajt végre a kormányzat.


Az idő pénz



A magyar kormánynak persze már akkor is nyert ügye van, ha csak időt nyer, mert addig is szedheti az eddig kifejezetten sikeresnek tekinthető, s az előzetes várakozáson, illetve pénzügyminisztériumi terveken felül teljesítő evát. Az időnyerésre, pedig minden esély megvan, annál is inkább, mert Frits Bolkestein belső piaci biztos ugyan már májusban kifogást emelt az eva ellen, ám az illetékes bizottság máig nem tudta napirendjére tűzni az ügyet.

Bolkestein biztos arra az előzetes következtetésre jutott, hogy az evát választó kis- és középvállalkozások kevesebb általános forgalmi adót fizetnek, mint ha a rendes szabályok vonatkoznának rájuk. A kevesebb adó fizetése nemcsak azért zavarná Brüsszelt, mert a tagállamok uniós kasszába irányuló befizetéseinek alapja döntően az áfa, sokkal inkább azért, mert kisebb forgalmiadó-teher esetén a szóban forgó vállalkozások előnyt élveznek az unió más államaiban adózó versenytársaikkal szemben.








Az eva egyértelmű siker
Az idén mintegy 65 milliárd forint eva-bevétel folyik be a költségvetésbe, amely eredetileg 54,5 milliárd forint bevételt tervezett ebből az adónemből 2004-re. Tavaly az eva-bevételek összege 31 milliárd forint volt.


Januárban tárgyalhatják

 

A brüsszeli véleményekre válaszul a magyar Pénzügyminisztérium benyújtotta az evások 2002-es és 2003-as áfa-bevallásait, hogy eloszlassa a kételyeket. Eddig azonban mindhiába, az Európai Bizottság szakértői ugyanis a vártnál lassabban birkóznak meg a magyar beadvánnyal. A szakértők nehézkessége azt is jelenti, hogy a kérdést leghamarabb jövő januárban tűzheti napirendjére az EU áfa-bizottsága.

Annyit azonban már előzetesen jeleztek az illetékesek, hogy ha a perdöntőként feltüntetett magyar bizonyítékok mégsem meggyőzőek, akkor a brüsszeli bizottság kötelezni fogja a pénzügyi tárcát az eva-rendszer módosítására. A bizottságnak ugyanis garantálnia kell, hogy a tagállamok adórendszere ne diszkrimináljon. Az eva nyilvánvaló sikerét tekintve, még negatív bizottsági döntés esetén is érdemes tovább küzdenie Draskovicsnak, hiszen a bírósági hercehurca újabb év adóbevételét garantálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik