Belföld

Egy csomagban privatizálnák a Malévet és a Budapest Airportot

Nem kizárt, hogy a Malév csak a Budapest Airport Rt.-vel együtt lesz eléggé vonzó a befektetők számára - olvasható a hétfői Világgazdaságban.

Az ÁPV Rt. mielőbb új tendert szándékozik kiírni, mert a legutóbbin egyetlen cégként induló Aviation Solutions International (ASI) „nem mindenben” tett eleget a feltételeknek.

Az egyik érdeklődő, de végül ajánlatot nem produkáló Euroinvest a lap információ szerint – a háta mögött a TriGránit Fejlesztési Rt.-vel – a Malév Rt. megismételt privatizációs tenderén most ajánlattételre készül. Az Euroinvest korábban is dolgozott a repülőtér környékén, az oda vezető (közúti és vasúti) útvonalak mentén; ez felértékelné az egész objektumot, amelyből a BA Rt. vezetése közép-európai logisztikai és elosztó központot szeretne kialakítani.


A ferihegyi repülőteret üzemeltető BA Rt. állami társaság, egyébként ugyancsak privatizáció előtt áll, s noha két teljesen önálló és elkülönült piacon működő cégről van szó, üzletileg előnyös lehet a vásárlónak, ha minkét céget felügyelheti.

Euroinvest valószínüleg azzal számol, hogy az ÁPV Rt. jóval többet szeretne kapni a Malévért, mint amennyit (150 millió forint) az ASI ígért. A Malévnak jelenleg 36,2 milliárd forintnyi adóssága van, ebből 33 milliárd forint mögött áll állami garancia. Elkerülhetetlen több száz fő elbocsátása, amihez több milliárd forintra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik