Belföld

Alkotmánysértő a prostitúció kezelése

Alkotmánysértő a rendőrségi gyakorlat, miszerint a tiltott helyen ajánlkozó örömlányok kuncsaftjait a tanúskodás fejében csak "figyelmeztetik", míg a prostituáltakat bíróság elé állítják - olvasható a Népszabadságban.

A törvény szerint a védett övezetben ugyanis a felajánlkozás és annak elfogadása egyaránt szabálysértésnek minősül.

A Pest Megyei Főügyészség értékelése szerint Magyarország a prostitúció kezelése (szabályozása) terén visszatért az 50-es évek gyakorlatához, amikor ellenőrizték, megfigyelték és üldözték az örömlányokat, s tevékenységüket 30 napos elzárással büntették. Ma legális tevékenység a prostitúció, a helyzet mégis csak annyiban változott, hogy ma már nem a rendőrség, hanem a bíróság szankcionálja a lányokat, az elzárás maximális időtartama a kétszeresére, a kiszabható pénzbírság a sokszorosára nőtt.

Számos esetben olyan helyeken is megbírságolják a rendőrök a prostituáltakat, ahol az előírások szerint szabadon felajánlkozhatnak ügyfeleiknek. Az önkormányzatok nem éltek a törvényi felhatalmazással, nem jelöltek ki türelmi zónákat (ha megtették volna, az adott településen csakis ott vadászhatnának kuncsaftra a prostituáltak). Ezzel nemcsak az örömlányok, az önkormányzatok is törvénysértő gyakorlatot követnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik