Belföld

Tízmilliárdot fizethet utólag az állam

Több ezer rendőr, tűzoltó és határőr indíthat pert elmaradt távolléti díja kifizetéséért, az összeg mintegy tízmilliárd forintot jelent - értesült a Népszabadság.

Tolna megyében több száz rendőr nyújtott be szolgálati panaszt a megyei rendőr-főkapitánysághoz, és az Országos Rendőr-főkapitánysághoz a 2003. év előtt ki nem fizetett távolléti díjak elmaradása miatt. Egy két évvel ezelőtti legfelsőbb bírósági határozat szerint ugyanis több évre visszamenőleg kamatokkal együtt követelhető a távolléti díj. Az ORFK eddig több mint száz ilyen irányú kérelmet utasított vissza, az érintettek vélhetően munkaügyi pereket kezdeményeznek.

Radovics Csilla jogi képviselő kifejtette: egy 1996-tól 2003 nyaráig érvényben lévő jogszabály értelmében a hivatásos állomány tagjainak – rendőröknek, határőröknek, tűzoltóknak – a munkaszüneti napokon távolléti díj jár, függetlenül attól, hogy dolgoznak-e az adott napon. Az ügyvédnő szerint a munkaszüneti napokon szolgálatot teljesítőknek az illetményük felett is jár ez az összeg. Ezzel szemben az volt a gyakorlat, hogy csak az kapott távolléti díjat, aki a munkaszüneti napon ténylegesen dolgozott – állítja az ügyvédnő.

Ha a bíróság helyt ad a távollétidíj-követeléseknek, akkor az becslések szerint több mint 10 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik