Belföld

A Szibnyefty is tartozik az államnak

A Jukosz és a harmadik legnagyobb orosz olajcég, a TNK-BP után most a Szibnyeftynél is adóhátralékot állapítottak meg: a 2000. adóévről 21 milliárd rubel (570 millió euró) adót kell visszamenőleg befizessen.

Az Interfax egy közelebbről meg nem nevezett parlamenti képviselőre hivatkozva közölte ezt, hivatalos megerősítés egyelőre nincs.

Az előző héten a Szibnyeftynél és a Tatneftynél adóvizsgálatot tartottak, valamint a Szlavnyefty és a Rosznyefty állami cégeknél is.

A Jukosz után a nagyságra harmadik orosz olajcég, TNK-BP is 87 millió dolláros, az adóhatóságok szerint 2001-re visszanyúló adóssághátralékról kapott értesítést a múlt héten, ugyanakkor a nagyságra második olajipari óriáscégnél, a Lukoilnál egyelőre nem volt ellenőrzés.

Elemzők szerint azonban az újabb adóvizsgálatok nem tekinthetők egy még szigorúbb állami adóoffenzíva előhírnökeinek, ezekkel csupán azt a látszatot igyekeznek fenntartani, hogy a Kreml nem csak egyes, politikai szempontok alapján kiválogatott cégekre alkalmazza a törvényeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik