Belföld

Hamarabb lehet eurónk

Egyre nagyobb esély mutatkozik arra, hogy az EU elfogadja az államháztartási hiány számításának a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált módját. Ami hazánk esetében 1 százalékponttal alacsonyabb deficitet eredményezne.

Megnyílhat az út Magyarország számára a korábbi euróátvételhez, illetve a kritériumok könnyebb teljesítéséhez – írja a Világgazdaság. Hazánk szeretné elérni, hogy az EU fogadja el a magán-nyugdíjpénztári befizetésekkel korrigált költségvetési számokat, aminek eredményeként olykor jelentősen kisebb hiány adódna. A nyugdíjreformon már átesett országokban ugyanis a magán-nyugdíjpénztári tagdíjaknak megfelelő nagyságú bevétel esik ki az állami pillérnél.

Svéd- és Lengyelország már régebb óta ezt a módszertant alkalmazza, az Egyesült Királyság is az ügy mellett van – nyilatkozta  Várfalvi István A PM helyettes államtitkára.

A tét nagy, hiszen Magyarország esetében ezt a metodikát alkalmazva évente 0,8-1 százalékponttal kisebb deficit adódna. Így a konvergenciaprogramban szereplő 2008 helyett már egy évvel korábban teljesítené hazánk a szükséges feltételeket, így elvileg lehetőség nyílna az eurózónához való csatlakozásra a 2010-es céldátum előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik