Belföld

Megingott a forint Járai nyilatkozatára

A forint szerdán enyhén gyengült a bankközi devizapiacon miután délelőtt Járai Zsigmond jegybankelnök egy veszprémi konferencián azt mondta, nincs szükség ennyire erős forintra.

A forint szerdán enyhén gyengült, az eurót 244,60/70 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, 30 fillérrel erősebben a keddi 244,30/40 forintos kurzusnál. A forint 13,36 százalékon állt a sáv erős oldalán, 10 bázisponttal gyengébben, mint kedden. Ez a pozíció 164 bázispontra közelítette meg a sáv erős szélét.

Délelőtt Járai Zsigmond jegybankelnök egy veszprémi konferencián azt mondta, a forintkurzus nagyon közel van a sáv erős széléhez, és az inflációs cél eléréséhez nincs szükség ennyire erős forintra. Szavait a piac verbális intervencióként értelmezte, s a reggel még 244 forint körül jegyzett euró a nap folyamán 244,90 forintig gyengült, majd délután pár filléres korrekció után 244,60 forint körül folyt a mérsékelt forgalmú üzletmenet. Az MNB elnökének az óvatos kamatcsökkentés melletti érvei viszont nem hűtötték le a kamatcsökkentési várakozásokat, a piacon továbbra is 50-100 bázispontos mérséklésre számítanak hétfőn.

A dollár délelőtt 186 forintig gyengült, miután a nemzetközi piacokon az euró/dollár kurzus átlépte az 1,3010-es szintet. Délután ugyan korrekció következett be, de a 187,60/80 forinton jegyzett amerikai valuta még mindig több mint egy forinttal volt gyengébb a keddi 188,30/50 forintos kurzusnál.

A forintpiacon a szűkülő likviditás következtében mintegy 50 bázisponttal 10,80/90 százalékra emelkedett az overnight és a tomnext kamat, a hosszabb lejáratokon már “beállt” a kamatcsökkentés utáni szint.

Az állampapírok másodpiacán mérsékelt, trend nélküli forgalmat bonyolítottak le, a hozamszint a rövid lejáratokon 2-3 bázisponttal csökkent, a hosszabb lejáratokon pedig mintegy 5 bázisponttal nőtt.

A hat hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióján a csaknem háromszoros kereslet teret engedett az Államadósság Kezelő Központnak, hogy az eredetileg meghirdetett 25 milliárd forintos keretösszeget 30 milliárd forintra emelje, a 9,36 százalékos átlagos hozamszint még így is 6 ponttal csökkent a keddi referenciahozamról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik