Belföld

Hitelhosszabbítást kaphat a KarstadtQuelle

A legnagyobb európai raktáráruházlánc és csomagküldő, a nehéz helyzetben lévő német KarstadtQuelle hitelező bankjai szerdán beleegyezésüket adták a hosszú távú hitelhosszabbításra.

A 16 hitelező bank közül a két utolsóval, a Norddeutsche Landesbankkal és a Landesbank Baden-Württemberggel is sikerült megegyezni, bár a megállapodást még nem írták alá. A két banknak 25-25 millió euróval tartozik a KarstadtQuelle, és ez a két megállapodás hiányzott még az átfogó megegyezéshez a hitelező bankokkal, összesen több mint 1,75 milliárd eurónyi hitel lejáratának meghosszabbításához.

A hároméves hitelhosszabbítás a feltétele az 500 millió eurós tőkeemelésnek, amelyről a KarstadtQuelle közgyűlése hétfőn dönt. A cég még mindig több bankkal tárgyal egy újabb, 500 millió eurós készenléti hitelkeretről, amelyet vésztartalékként akarnak használni a cég szanálásához.

A szakszervezettel már megállapodtak abban, hogy három év alatt 5500 munkahely szűnik meg. Az 5500 munkahelyből négyezer van áruházakban, másfél ezer pedig a Neckermann és a Quelle márkaneveket viselő csomagküldő szolgálatnál.

Az alkalmazottaknak legalább három évig le kell mondaniuk a béremelésről, illetve elhalasztanák az emelés kifizetését arra az időre, amikor a KarstadtQuelle ismét tud osztalékot fizetni részvényeseinek.

Az esseni konszern az idei évet is veszteséggel kezdte: az első félévben 388,5 millió euróra nőtt az adó és amortizáció előtti (EBTA) vesztesége a tavalyi első félévi 289,3 millióhoz képest, egyszeri tételekkel együtt az EBTA-hiány az első félévben 439,5 millió euróra bővült az egy évvel korábbi 97,3 milliós deficitről. A forgalom hat százalékkal 6,87 milliárd euróra esett vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik