Belföld

Csak januárban lesz 13. havi bér

Nem fizetik ki az idén a tizenharmadik havi bért a közszféra dolgozóinak. A törvény szerint január közepén azok kapják meg a juttatást, akik január elsején még rendelkeznek munkaviszonnyal.

Idén sem a köztisztviselők, sem a közalkalmazottak nem kapják kézhez tizenharmadik havi bérüket, a kifizetéseket január 15-e után kell végrehajtani – ismerte el Szabó Endre a Magyar nemzet kérdésére. A közszektor mintegy nyolcszázezer munkavállalóját képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke szerint a juttatás kifizetését nem is tervezték a költségvetésben.

A köztisztviselők számára jogszabály írta elő a decemberi kifizetést, de a kormány még tavaly év végén módosította a köztisztviselői törvényt.

A belügyminiszter rendelkezése szerint megkezdődött annak előkészítése, hogy minden közalkalmazott, köztisztviselő és hivatásos állományú munkavállaló január 15-től megkapja tizenharmadik havi többletjuttatását – tájékoztatott Orodán Sándor. A tárca szóvivője hangsúlyozta, jogszerű megoldást keresnek arra, hogy a közelmúltban vagy éppen az év végéig nyugdíjazottak számára is kifizethető legyen a járandóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik