Belföld

57 ezer lesz a minimálbér

Megállapodás született az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén arról, hogy jövőre 57 ezer forint lesz a minimálbér. A szervezet 6 százalékos bruttó keresetemelést javasol az ágazati és vállalati bérmegállapodásokhoz.

A pénteki már a nyolcadik tárgyalási fordulója volt idén az egyeztetésnek, és a minimálbérnél igen távolról indultak a szociális partnerek. Az induló érték a szakszervezeteknél 62 ezer forint volt, a munkaadóknál 55 400 forint.

Wittich Tamás, a munkavállalói oldal vezetője elmondta: a szakszervezetek között nem volt konszenzus az 57 ezer forintos minimálbérrel kapcsolatban, de a megegyezés érdekében az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem jelentett be vétót. Az autonómok ragaszkodtak az 57 500 forintos minimálbérhez.

Ugyancsak kimaradt a megállapodásból azon szakszervezeti igény teljesítése, hogy a helyi munkavállalói érdekképviseletek kapjanak véleményezési jogot a normarendezéseknél. Ezt azért tartották fontosnak a szakszervezetek, hogy a munkahelyeken normarendezésekkel ne lehessen kibújni a kötelező minimálbéremelés alól. Ugyanakkor a munkaadói érdekképviseletek késznek mutatkoztak arra, hogy az OÉT munkajogi szakbizottságában tárgyaljanak e kérés megvalósíthatóságáról.

A pénteki megállapodásba pedig azt vették be, hogy az OÉT javasolja az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek a minimálbérre vonatkozó előírások betartásának kiemelt ellenőrzését.

A megállapodás felsorolja a tárgyalások alapjául szolgáló 2005-ös országos gazdasági mutatókat, így a GDP 4 százalékos javulását, a foglalkoztatás 0,5-1 százalékos bővülését, a termelékenység 3-3,5 százalékos javulását, a fogyasztói árszínvonal éves átlagban 4,5 százalékos emelkedését, illetve azt, hogy a személyi jövedelemadó-változás 2 százalékponttal javítja a nettó, illetve a reálpozíciót.

A megállapodás része a kormányzati oldal által vállalt, az adó- és járulékszabályokban érvényesített tehercsökkentések felsorolása. Így többek között a melegétkeztetésnél az adómentesen nyújtható hozzájárulás 6 ezer forintról 8 ezer forintra, hideg étkeztetésnél a 3,5 ezer forintról 4 ezer forintra emelése, valamint, hogy az átalányadó értékhatára általában 4 millióról 8 millióra, kereskedőknél 22 millióról 40 millió forintra emelkedik.

A munkaadók ugyanakkor nem fogadták el, hogy bekerüljön a megállapodásba az egészségügyi hozzájárulás csökkentésére tett kormányzati engedmény. Indoklásuk szerint ők nem voltak elégedettek azzal, hogy 2005. november 1-jétől 1200 forint helyett csak 1500 forintra emelte a kormány az egészségügyi hozzájárulás csökkentését, így ezt az engedményt nem tartják a megállapodás részének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik