Belföld

Vihar előtti csend az olajpiacon

Kedd reggel a hétfői záróár közelében ingadozott a kőolaj a szabadpiacon. A befektetők arra számítanak, hogy a szerdán megjelenő adatok az amerikai stratégiai tartalékok további növekedését jelzik majd a múlt hétről.

Több elemző szerint azonban ez vihar előtti csend: ismét lehetséges az 55 dolláros szintek ostroma, ha az előrejelzések nagy téli keresletet valószínűsítenek fűtőolajból és benzinből. A távolabbi határidők lassúbb olcsóbbodása és magasabb ára is ezt az óvatosságot mutatja.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, decemberi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 49,10 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 1 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 45,92 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, decemberi határidőre, azonos a hétfői záróval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik