Belföld

Közös osztrák-magyar-szlovák légikikötőt terveznek a sógorok

Egy osztrák-magyar-szlovák közös repülőtér megépítésével kapcsolatos elképzeléseit vázolta kedden a FPÖ (Osztrák Szabadságpárt) bécsi elnöke, Heinz-Christian Strache.

A Magyarországon a Győr és Kapuvár közötti térségben elképzelt légikikötő az FPÖ szerint nem csak a túlterhelt és bővítésre váró bécsi, schwechati repülőteret tehermentesítené, hanem központi helyzeténél fogva a budapesti és a pozsonyi légi forgalmat is.

Strache szerint a terv 15 év alatt kivitelezhető lenne, első lépésként a három főváros polgármestereinek kellene, a lehetőségekhez képest gyorsan, városaik érdeklődéséről egyeztetni.

Strache úgy véli, hogy a fővárosoktól való távolság nem jelentene nagy gondot: a terület Bécstől 75, Pozsonytól 60, Budapesttől 95 kilométerre fekszik, és tekintve más világvárosok távolságát egyes repülőterektől, elfogadható lenne.

A közös repülőtér építési költsége sem lenne túlságosan magas, annál kevésbé, hiszen a kiadásokat három részre oszthatnák. A 2 milliárd euró körüli építési költség egy új müncheni repülőtér költségeivel vethető össze, és így egy-egy országra csak 700 millió euró körüli összeg jutna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik