Belföld

BÉT: csúcson a Mol és az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218 pontos emelkedéssel, új történelmi csúcson, 13 771 ponton zárt kedden. A hétfői záró értékhez képest ez 1,61 százalékos erősödés. A kereskedési napot jelentős növekedéssel csúcson zárta a Mol és az OTP árfolyama is.

A BÉT forgalma magas, 13,72 milliárd forint volt. A Mol papírok ára 370 forinttal, 3,18 százalékkal 12 000 forintra emelkedett záráskor, ami egyben napi maximum is. A papír forgalma 5,36 milliárd forint volt. Az OTP részvények árfolyama 2,99 százalékkal, 148 forinttal 5098 forintra emelkedett, a banki papír 5,2 milliárd forint értékben cserélt gazdát.

A Matáv papírok ára 15 forinttal 795 forintra csökkent, 467 millió forintor forgalom mellett. A Richter papírjaiért záráskor 22 220 forintot adtak, 130 forinttal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A Richter részvények forgalma 1,5 milliárd forint volt.

A BUMIX 18,42 ponttal 1198 pontra emelkedett.

Sinyi Vince, a Buda-Cash Brókerház Rt. üzletkötője elmondta, hogy továbbra is az OTP és a Mol mozgatja a piacot. Az optimista hangulat a Mol esetében a gázüzletág értékesítésének múlt heti bejelentésén túl a kedvező gyorsjelentési várakozásokat tükrözi.

Az üzletkötő megerősítette, hogy a befektetők az OTP-től is kedvező negyedéves gyorsjelentést várnak, ami történelmi csúcsra emelete a papír árfolyamát.

“A Matáv stagnálása, csökkenése jelzi, hogy a piac nem vár nagy meglepetést a cég beszámolójától; fejlődés nincs, ezért a befektetők passzívak” – mondta.

A Richter árfolyamának csökkenését az üzletkötő a várakozásoktól elmaradó gyorsjelentéssel és a dollár gyenge árfolyamával indokolta. Sinyi Vince a következő napokban is élénk forgalomra számít.

Ugyancsak 10 milliárd forint feletti forgalmat valószínűsít a héten Nagy Péter, a HVB Bank üzletkötője. Elmondta, hogy az OTP-től a befektetők rekordnyereséget várnak. “Piaci vélemények szerint a bank már a háromnegyedév végén eléri azt a 100 milliárd forintos nyereséget, amit egész évre tervezett” – mondta.

Hozzátette, hogy a banki szektor jó teljesítménye tükröződik az FHB árfolyamának emelkedésében is, a banki papír ára 5,75 százalékkal 11 950 forintra emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik