Belföld

Eltörölték a sorkötelezettséget

Az Országgyűlés hétfőn módosította az alkotmányt és a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvényt, így hazánkban megszűnik a sorkötelezettség.

Az Országgyűlés módosította az alkotmányt a sorkötelezettség eltörlésével kapcsolatban. A kétharmados javaslatot 335 igen szavazattal, hét ellenében, négy tartózkodás mellett fogadták el.


A törvénymódosítással összefüggésben döntött a parlament a hadkötelezettség eltörléséről, vagyis a a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény módosításáról is. A kétharmados támogatást igénylő előterjesztésre 338-an mondtak igent, öten nemmel voksoltak, hárman tartózkodtak.


Aki ilyet szeret

Hankó Faragó Miklós, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára elmondta: az alkotmány módosításának legfontosabb részlete, hogy a jövőben a magyar állam, a köztársaság polgárainak közössége csak valóban komoly biztonsági fenyegetés esetén fogja sorkatonai szolgálat teljesítésére kötelezni a magyar férfiakat.


“Megvalósul végre az, ami népdalainkban több mint száz éve élő álom: csak az menjen katonának, aki ilyet szeret” – idézett a szavazás kapcsán a jól ismert dalból a politikai államtitkár. 

A megelőző védelmi helyzet bevezetésével rugalmasabban tudja kezelni a magyar alkotmányos rend a Magyarországot vagy szövetségeseit fenyegető veszélyeket – tette hozzá Hankó Faragó Miklós.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik