Belföld

A Jukosznak vissza kell adnia a Szibnyeftet

Egy orosz bíróság csütörtökön kötelezte a vergődő Jukosz olajóriást, hogy tegyen meg nem történtté egy részvénycserét félig már elvált fúziós partnerével, a Szibnyefttel.

Csukcsföld döntőbíróságának határozata értelmében a Jukosznak vissza kell adnia a Szibnyeft 14,5 százalékos pakettjét, cserében 8,8 százalékos saját pakettjéért. Az észak-sarkvidéki autonóm körzet kormányzója, Roman Abramovics Szibnyeft-főrészvényes, aki jobbára Nagy-Britanniában időzik.

A Jukosz nemrég már visszaadta a Szibnyeft 57,5 százalékos pakettjét, miután egy bíróság érvénytelenítette azt a pótlólagos részvénykibocsátást, amelyet a megszerzésére felhasznált. A Szibnyeft pedig elvesztette azt a 17,2 százalékos Jukosz-pakettet, amely érvénytelenített részvényekből állt.

Ezután még mindig a Jukosz tulajdonában maradt egy 20 százalékos Szibnyeft-pakett, ezt a Jukosz 3 milliárd dollárért vásárolta.

A Jukosz az összeomlás szélére jutott, miután az orosz adhatóság (fő termelőegységével, a Juganszkkal együtt) összesen 17,5 milliárd dollárnyi adóhátralékkal és büntetéssel ostromolja. Ebből a cég eddig 3,5 milliárdot törlesztett.

A Jukosz alapító főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij egy éve vizsgálati fogságban van, és tíz évi börtön fenyegeti egy moszkvai bíróságon, privatizációs és adócsalás vádjával folyó perben.

A Jukosz és főrészvényesei elleni perekkel a Kreml sokak szerint ismét ellenőrzése alá akarja vonni az 1990-es években elkótyavetyélt olajtermelő eszközöket, s egyben megbüntetni a rebellis Hodorkovszkijt, ezzel engedelmességre szorítva a többi oligarchát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik