Belföld

A tőzsde már örül Bush győzelmének

Jóllehet végleges eredménye még nincsen az amerikai elnökválasztásnak, óvatos árfolyamemelkedéssel vették tudomásul szerdán déltájt a vezető nyugat-európai tőzsdék, hogy a jelek szerint Bush lesz ismét az Egyesült Államok elnöke.

A londoni, párizsi, frankfurti vezető tőzsdeindexek 0,4 százalék körüli nyereségben álltak szerdán déltájban.

A gyógyszeripari részvények londoni árfolyamerősödését is Bush nyerési esélyével hozták összefüggésbe az elemzők, az amerikai elnök az ágazat fejlődését támogatja, igaz, több részvényre a befektetési bankok adtak jobb minősítést szerdán.

Az olajipari részvények árfolyama is megindult felfelé, kapcsolódva ahhoz, hogy az olaj ára is elkerüli a zuhanást, mi több, erősödhet is Bush újabb elnöklésével, politikájának folytatódásával.

A távközlési és médiarészvények erősödése mögött is részben a Bushnak tulajdonított vonal, a piaci dereguláció folytatásának kilátása áll. A pénzügyi részvények drágulását pedig azzal magyarázzák, hogy Bush az alacsony adók híve, ezek inkább generálnak forgalmat a pénzintézeteknél.

Az európai kötvények árfolyamai estek, mert a befektetők pénze “visszaindult” a részvények felé, de azért is gyengültek a hozamok, mert Bushtól nem várják a szövetségi deficit erőteljes mérséklését, miáltal a kötvények kínálata növekedhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik