Belföld

Nem lesz árfolyamnyereség-adó

A szabad demokraták és a két ellenzéki párt ad hoc összefogásával a parlament kedden elfogadta azt a módosító-javaslatot, amely kiveszi az árfolyamnyereség-adót a készülő adótörvényből.

A kormány a jövő évi adóváltozásokhoz kedden beérkezett módosító javaslatok tegnapi szavazásán egyedül az árfolyamnyereség-adó ügyében vesztett nagyot – a képviselők ugyanis kiszavazták a törvényből az erről szóló passzust. A szabad demokraták már korábban jelezték, hogy nem támogatják a javaslatot, és az MDF is ellenezte az árfolyamnyereség-adó bevezetését.


Az árfolyamnyereség-adót még a Fidesz MPP vezette be, ám 2002-ben a szocialista vezetésű kabinet választási ígéretéhez híven eltörölte azt. Az árfolyamnyereséget terhelő adó visszaállítását Orbán Viktor, a Fidesz elnöke idén év elején maga kezdeményezte, így kérdéses volt, hogy a legnagyobb ellenzéki párt hogyan szavaz a kérdésben november 2-án.


Végül a szabad demokraták a két ellenzéki párt támogatásának segítségével búcsúztatták el az árfolyamnyereség-adó ismételt bevezetéséne ötletét, a szocialista frakció szavazatai ugyanis önmagukban kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy a kormány elképzelése megvalósulhasson. Az árfolyamnyereség-adó ellen szavazott Orbán Viktor is – az egyetlen ellenzéki támogató szavazat Horváth Jánoshoz, az Országgyűlés 83 éves fideszes korelnökéhez fűződik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik