Belföld

Bush-Kerry: fej-fej mellett

Teljesen nyílt az amerikai elnökválasztás kimenetele: George Bush elnök és John Kerry szenátor országos támogatottsága a Gallup vasárnapi felmérése szerint egyaránt 49-49 százalék. A nagyobb részvételi arány a Demokrata Pátnak kedvez.

A pártok mozgósító kampányának köszönhetően több, mint 143 millió amerikai szerepel a választási névjegyzékekben, 10 millióval több, mint 2000-ben, ami igen magas részvételi arányt vetít előre. Az elnökválasztás kimenetelének teljes bizonytalansága részben az új szavazók rendkívül nagy számával magyarázható. A felmérések megbízhatatlanságának egyik oka, hogy a közvélemény-kutatók el sem érik azokat az amerikaiakat, akik a vonalas helyett csak mobiltelefont használnak, ezek jó része pedig többnyire fiatal, új szavazó.

Elemzők úgy vélekednek, hogy a választás eredménye attól függhet, végül is kik és hányan mennek el szavazni, a két jelölt – George Bush és John Kerry – mennyire tudta mozgósítani választói bázisát. A nagyobb részvételi arány a Demokrata Pátnak kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik