Belföld

A vártnál gyengébben nőtt az USA gazdasága

Az elemzői várakozásoknál jóval alacsonyabb az Egyesült Államok gazdaságának harmadik negyedévi teljesítmánye az első becslések szerint.

Az Egyesült Államok gazdasága a harmadik negyedben 3,7 százalékkal bővült éves szintre számolva – jelentették az amerikai kereskedelmi minisztériumban pénteken első becslésként. Az elemzők átlagosan 4,3 százalékos ütemet vártak a harmadik negyedről.

A második negyedben 3,3 százalékkal, az elsőben 4,5 százalékkal gyarapodott az amerikai GDP, ugyancsak éves szintre számolva, míg tavaly az amerikai GDP átlagosan 3,0 százalékkal, 2002-ben 1,9 százalékkal, 2001-ben 0,8 százalékkal, 2000-ben 3,7 százalékkal növekedett.

Az ütem második negyedévi csökkenésében a GDP-hez kétharmaddal hozzájáruló lakossági fogyasztás játszotta a legnagyobb szerepet: ez a második negyedben 1,6 százalékkal bővült az első negyedben mért 4,1 százalék helyett, holott az elkölthető személyi jövedelmek éppúgy 2,4 százalékkal nőttek, mint az első negyedben.

A harmadik negyedben a lakossági fogyasztás némileg javult a pénteki közlés szerint, 4,6 százalékkal az igen gyenge második negyedévi összehasonlítási alaphoz képest, de messze nem érte el a tavaly őszi szinteket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik