Belföld

Általános lesz a kerékbilincs használata

Ezentúl területi korlátozás nélkül helyezhető el kerékbilincs a közterületen szabálytalanul parkoló, illetve a korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozó járművekre - döntött csütörtökön a fővárosi közgyűlés. A türelmi idő 30 perc lesz.

A közterülettel és a hulladékgazdálkodással kapcsolatos fővárosi önkormányzati rendeletek módosításáról hozott rendelet részeként döntöttek a képviselők a kerékbilincs egységes alkalmazásáról, azzal a kitétellel, hogy erre a szigorításra a korlátozott várakozási övezetekben a parkolási feltételeket jelző táblákon ábrával vagy felirattal fel kell hívni a figyelmet.

A rendeletalkotás része a városképet rendkívül kedvezőtlenül befolyásoló, jogellenes reklámhordozó céllal a közterületen elhelyezett, közlekedésben részt nem vevő járművek elleni hatékonyabb fellépés is.


Ilyen esetekben a tulajdonos önkormányzat az eredeti állapotot az erre irányuló felhívás mellőzésével azonnal helyreállíthatja. Az eredeti állapot helyreállításának költségeit a jogosulatlan közterület-használó köteles viselni – döntött a fővárosi közgyűlés.

A városatyák a rendelet keretében arról is döntöttek: szabálysértést követ el és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló helyre nem odavaló szemetet tesz le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik