Belföld

Aláírták az Európai Unió alkotmányát

Az unió 25 országának vezetője, köztük Gyurcsány Ferenc is aláírta péntek délután az Európai Unió alkotmányos szerződését.

Magyar részről ugyancsak szignálta a dokumentumot Kovács László külügyminiszter. Az alkotmány a korábbi uniós alapszerződéseket összefoglalja, nagy mértékben továbbfejleszti, és az uniós együttműködést több vonatkozásban magasabb szintre emeli. A szerződés azt követően lép életbe, hogy valamennyi EU-tagországban ratifikálják.

Az unió alapítóinak álmai valósulnak meg az EU alkotmányos szerződésével, amely ugyanakkor nem az út vége, hanem a továbbfejlődés kezdete – hangsúlyozták a pénteki római aláírást megelőző ünnepségen az unió vezetői és az olasz házigazdák üdvözleteikben.

A Capitolium dobján, a Julius Caesar teremben elsőként Walter Veltroni római polgármester üdvözölte elsőként az európai vezetőket, hangsúlyozva: az olasz főváros büszke arra, hogy ma Európa fővárosa lehet. Silvio Berlusconi olasz kormányfő a 47 év – a római szerződés – óta megtett útra emlékeztetett, kiemelve, hogy az uniós alapítóatyák akkor utópikusnak tűnő álma valósult meg.

Jan Peter Balkenende, az EU soros elnökségét betöltő Hollandia kormányfője új koszakként méltatta az aláírást. Bertie Ahern ír miniszterelnök alapvető jelentőségűnek nevezte a ratifikációs folyamatot mind a 25 tagországban.

Josep Borell, az Európai Parlament elnöke a Rómától Rómáig vezető utat elemezve hangsúlyozta, hogy sok kis kőből épült fel az európai intézményrendszer. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke szerint a politikai érettség folyamatát jelzi az új alkotmány aláírása. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság leendő elnöke szerint az alkotmánnyal demokratikusabb, átláthatóbb, hatékonyabb lesz az unió, amelynek polgárait ezentúl több jog illeti meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik