Belföld

Véghajráznak a rockzenészek is Kerry mellett

Bruce Springsteen, közismert becenevén a főnök maga is fellép John Kerry választási hadjáratának utolsó gyűlésein, hogy segítse az amerikai Demokrata Párt jelöltjét célja elérésében: abban, hogy ő lehessen a következő "boss" az Egyesült Államok élén.

Az amerikai rockzene egyik legnépszerűbb alakja – tucatnyi más zenésszel együtt – egész októberben turnézott a “csatamezőnek” minősülő szövetségi államokban, New Hampshire-től Oregonig. Ebben a 17 államban fej-fej melletti küzdelem dúl George Bush és Kerry között a választók megnyeréséért, tehát jórészt az itt élőkön múlik majd november 2-án, hogy ki lesz az USA következő elnöke. A többi állam a felmérések szerint gyakorlatilag “elkelt”: 12-ben /179 elektor/ Kerry, 21-ben /181 elektor/ Bush áll nyerésre. A győzelemhez minimum 270 elektori szavazat szükséges.

Springsteen már korán Kerry oldalára állt az Egyesült Államokat minden korábbinál jobban polarizáló idei választási hadjáratban. Ezt jelezte, hogy a demokraták bostoni jelölőgyűlésén a rendezők egy 20 éves Springsteen-számmal hirdették meg eltökéltségüket a harc megnyerésére: No Surrender – Nem adjuk meg magunkat! Ez a dal – több más mellett – a demokrata elnökjelölt minden kampánygyűlésén elhangzott lemezről.

A Vote for Change (Szavazz a változásra) mottójú turné során, amely 30 várost érintett, neves rocksztárok, country és blues előadók léptek színpadra: Pearl Jam, R.E.M., Jon Bon Jovi, Jackson Browne, Bonnie Raitt, Dave Matthews Band, John Fogerty, John Mellencamp, Dixie Chicks, James Taylor, Kenny Edmonds.

A zenészek célja megkongatni a vészharangot “életünk legfontosabb választása” előtt, és motiválni az amerikai lakosságnak azt az 50 százalékát, amely hagyományosan nem megy el szavazni. “Mindig távol tartottam magamat a pártpolitikától – mondta Springsteen egy fellépés szünetében. – Úgy éreztem, hogy ez a leghelyesebb. Ám az idei választás új helyzetet teremtett: a döntés annyira egyértelmű, a választás kimenetele annyira fontos az ország szempontjából, hogy sok más zenésszel együtt én is úgy éreztem: a demokrácia végső soron azon múlik, amit teszünk.”

A zenészek és a csaknem 40 fellépés célja az volt, hogy megmozgassa az amerikai fiatalok politikai szempontból meglehetősen passzív rétegét. A statisztika tanúsága szerint négy évvel ezelőtt a 30 év alatti, választójoggal rendelkező 48 millió amerikai közül mindössze 18 millió járult az urnákhoz, ami 37 százalékos arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik