Belföld

Országos állásvásár

Rekordmennyiségű kiállító és állásajánlat várja a műszaki, közgazdasági, természettudományi végzettségű friss diplomásokat, illetve a végzős hallgatókat az őszi műegyetemi állásbörzén szerdán és csütörtökön.

Szerda reggel kilenckor nyitotta meg kapuit az őszi Műegyetemi Integrált Felsőoktatási Állásbörze. Az állást kereső pályakezdők két napon keresztül igyekezhetnek bebizonyítani, hogy a kiállító cégeknek rájuk van szükségük.

A szervező BME Diákközpont – Karrier Iroda és a Műegyetemi Ifjúsági Szolgáltató Kht. több mint ötezer fiatal érdeklődésére számít a két nap alatt. Számításuk valószínűleg be is fog igazolódni, hiszen idén ígéretek helyett konkrétumok is várják a pályakezdőket: kilencven cég 1500 állásra keres jelentkezőket. Az állásbörzék felfutása annak is köszönhető, hogy az egyetemi karrierirodák olyan kiegészítő szolgáltatásokat is kínálnak az állásra vágyó végzősöknek, amelyek révén nő a munkaerő-piaci versenyképességük.








Mit kínálnak?
A cégek a versenyképes fizetés mellett elsősorban hazai és külföldi szakmai továbbképzésekkel, nyelvtanfolyamokkal, külföldi munkalehetőségekkel és választható, béren kívüli juttatásokkal próbálják megnyerni az érdeklődőket.

Sikeres börzék – érdemes szétnézni


A friss diplomások iránti kereslet manapság már messze nem bővül olyan dinamikusan, mint néhány évvel ezelőtt, pedig az egyetemek, főiskolák egyre több végzőst bocsátanak ki. A pályakezdőknek fel kell készülniük arra, hogy akár fél évig sem találnak munkát. A most végző hallgatóknak tehát minden olyan lehetőséggel érdemes élniük, ami egy állás megszerzésével kecsegteti őket.

A műegyetemi állásbörzék kifejezetten sikeresnek bizonyultak az elmúlt években ilyen szempontból. A BME Diákközpont által minden évben elvégzett felmérés szerint a Műegyetemen végzett hallgatók átlagosan 14-15 százaléka az állásbörzék, további 22-25 százaléka az egyetem segítségével talált munkahelyet.

A Műegyetemen tizennégy éve rendeznek éves rendszerességgel állásbörzéket, amelyek nem véletlenül kedveltek az álláskeresésben még tapasztalatlan fiatalok körében. Egy helyen néhány óra leforgása alatt rengeteg munkaadóhoz jelentkezhetnek, akik ráadásul kifejezetten pályakezdőket keresnek. Sőt, negyed-ötödéves hallgatóként már szétnézhetnek a kiállítók háza táján, érdeklődhetnek a követelmények felől.


Megmozdul az egész ország


Hogy az egész országban igény lenne az ilyen jellegű állásbörzékre, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a vidéki egyetemi városokból, Miskolcról, Pécsről, Veszprémből, Kecskemétről fiatalokkal teli buszok érkeznek a rendezvényre. A hatalmas érdeklődés annak is köszönhető,












A szakterületek keresettsége az állásbörzén
(az állásajánlatok hány százaléka szól az adott terület végzőseinek)
Bölcsészettudományi
1,0
Jogi
0,5
Természettudományi
2,5
Építészmérnöki
1,5
Közgazdasági
6,0
Vegyészmérnöki
2,0
Építőmérnöki
2,5
Közlekedésmérnöki
2,5
Villamosmérnöki
21,5
Gépészmérnöki
16,0
Műszaki menedzser
6,5
Informatikai
21,0
Pénzügyi
16,5


hogy az őszi műegyetemi állásbörze tulajdonképpen integrált felsőoktatási állásbörze, vagyis a szervezők nemcsak olyan cégeket toboroznak, amelyek műszaki vagy gazdasági diplomás fiatalokat keresnek.

Az állásajánlatok természet- és bölcsészettudományi végzettségűeknek is szólnak, igaz, egyelőre csak elenyésző számban. Túlnyomórészt még mindig villamosmérnököket, informatikusokat, gépészmérnököket, pénzügyi, közgazdasági és műszaki menedzsereket igyekeznek a kiállító vállalatok megnyerni maguknak.


Felkészületlen diákok


A cégek leggyakoribb kifogása az állást kereső friss diplomásokkal szemben az, hogy felkészületlenek. Úgy mennek oda a standjukhoz, hogy gyakorlatilag fogalmuk sincs arról, mivel foglalkozik a vállalat, így kicsit nehéz „eladniuk” magukat, és bebizonyítaniuk, hogy a cégnek kizárólag rájuk van szüksége.

De nemcsak az információk terén felkészületlenek a diákok, az álláskeresés más csínját-bínját sem ismerik. Az állásbörze szervezőinek kiemelt célja, hogy ezeket is megismertesse a végzősökkel. A cégeken és állásajánlatokon kívül a workshopok, felkészítő előadások, IQ tesztek, grafológiai elemzések is a pályakezdők rendelkezésére állnak a kétnapos rendezvény alatt, amivel egyrészt a friss diplomások a önismeretének fejlődését igyekeznek elősegíteni, másrészt a profi álláskeresővé válásban is segítenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik