Belföld

Európai Bizottság – marad még a régi

Visszariadt Eduard Barroso attól, hogy hivatalos megmérettetésre bocsássa a "feltétlen bizalmát élvező" csapatot, s ezzel alighanem a biztos kudarcot kerülte el. Az Európai Parlament valószínűleg leszavazta volna.

Hetek óta tartó huzavona után szerdán mégsem került sor szavazásra az új, José Manuel Durao Barroso vezette Európai Bizottságról az Európai Parlamentben. Barroso szerdán délben, az eredetileg tervezett szavazási időpontban bejelentette, hogy mérlegelte a bizottsági tagokkal kapcsolatos fenntartásokat, s heteken belül megteszi javaslatát az új testületre. De
Európai Bizottság – marad még a régi 1

Rocco Buttiglione

előtte mindenképpen konzultálnia kell az Európa Tanáccsal. 

A bizottságot érintő szavazás eredménye eddig is több mint bizonytalannak látszott, a képviselőcsoportok megosztottak voltak a kérdésben, s a képviselők többsége a beterjesztett felállásában elvetette a Bizottságot. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az utolsó pillanatban ugyan felszólította a legkérdésesebb biztosjelöltet, Rocco Buttiglionét, hogy távozzon posztjáról, de ő meg akarta várni a szavazást. Amennyiben Buttiglionét lecserélik, valószínűleg Franco Frattini olasz külügyminiszter lesz helyette az új jelölt.








A kérdéses személyek
A legkérdésesebb Rocco Buttiglione mellett mintegy féltucat, nem túl nagy lelkesedéssel fogadott bizottsági tag személye zavarja a képviselőket. A versenypolitikáért felelős jelölt, Neelie Kroes, a mezőgazdaságért felelős biztosjelölt Mariann-Fischer Boel és az adózásért felelős lett Ingrida Udre is szúrja a szocialisták szemét. A Zöldek kerek-perec nem támogatják a Barroso-bizottságot, mert megítélésük szerint legalább hat jelölttel vannak komoly gondok: Buttiglione, Kovács, Kroes, Boel, Udre és a környezetvédelemhez delegált Sztavrosz Dimasz. A legnagyobb frakció, az Európai Néppárté „fenntartás nélkül” támogatja a konzervatív vezetésű Barroso-bizottságot, nem akar személycserét.


A mérleg nyelve: a liberálisok


Korábban Hans-Gert Pöttering, a 268 képviselővel legnagyobb néppárti frakció nevében egyöntetű támogatást helyezett kilátásba, egyúttal emlékeztette képviselőtársait, hogy amennyiben szerdán „nemleges” lesz a szavazás végeredménye, azzal nemcsak egyes biztosjelölteket, hanem a testület egészét vetnék el. Ezzel szemben Martin Schulz, a második legnagyobb (200 tagú) pártcsoportot alkotó szocialisták frakcióvezetője úgy vélte, hogy Barroso nem tett kellő engedményeket, s továbbra is hallgatott arról, amit a szocialista pártcsoport visszatérően kért tőle.


Graham Watson, a liberálisok vezetője bírálatokkal tarkított beszédet mondott, de békülékeny hangot ütött meg, a frakció azonban végül is a Barroso-kabinet elutasítása mellett döntött. Ezzel gyakorlatilag megpecsételődött a Barroso-bizottság sorsa. Mintegy 40-50 szavazat hiányzott a biztos igenhez. Barroso emiatt kérte a szavazás elhalasztását. Schultz erre úgy reagált, hogy egy hónapos késést elképzelhetőnek tart.








A magyarok
A Bruxinfo értesülései szerint kedd estére a magyar szocialisták többsége már arra hajlott, hogy inkább a tartózkodást választják, különösen annak fényében, hogy Martin Schulz, a szocialisták frakcióvezetője Kovács Lászlót is a kérdéses személyek listáján emlegette. Ugyanakkor kedden még a szocialisták úgy vélték, hogy Barrosóék leszavazásának önmagában nem sok értelme volna, hiszen egy újabb bizottsági lista aligha oldana meg bármit, és a legkérdésesebb Rocco Buttiglione is posztján maradna. De tartózkodtak volna a szavazáskor a magyar liberális szavazók is, csupán a néppárti képviselők nyomtak volna igent.


Elkerülni a fiaskót


A jelenlegi Európai Bizottság mandátuma hétfőn, november elsején jár le, azt követően új testületnek kellene átvennie a munkát. De mivel az Európai Parlamentnek csak egységesen van lehetősége az új biztosokról szavazni, elutasítani is csak az egész Bizottságot lehet. Ezt pedig senki nem akarja, hiszen több jelölt rendkívül népszerű a képviselők között.


Barrosót a szavazáson jelenlévő képviselők több mint felének kell támogatnia ahhoz, hogy novemberben hivatalba léphessen. Ha megbukik, a tagállamok vezetőinek új jelöltet kell állítaniuk, addig pedig a korábbi, Prodi vezette bizottságnak kell folytatnia a munkát. Így az elutasítás kínos fiaskójának elkerülése végett alakult ki az a szokás, hogy ha csak 1-2 jelölttel szemben merül fel kifogás, akkor a Bizottság elnökének lehetőséget adnak a cserére, így kerülve el a teljes grémium megbuktatását. Ez történik most is, bár most kérdés, hogy nincs-e túl késő. A Prodi-bizottság több tagja ugyanis már új munkát vállalat.


Magyar szempontból érdekes, hogy amint nőtt az elmúlt napokban a Buttiglionére nehezedő nyomás, úgy esett egyre kevesebb szó a korábban szintén támadott Kovács Lászlóról. Egészen keddig, akkor ugyanis Martin Schulz, a szocialista frakció vezetője az azóta visszavont bizottsági összeállítás elutasításának indoklásakor a  bírált bizottsági tagok közé sorolta Kovács Lászlót is. Rajtuk kívül még a zöldek utasítják el a magyar jelöltet, másik öt kollégájával együtt.  A liberálisok egyáltalán nem beszélnek Kovácsról, a Barrosót mindenképpen támogató Néppárt pedig egyik biztosjelöltet sem „piszkálja”.


Fotó: AP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik