Belföld

Üvegzseb az interneten – törvény az információszabadságról

A tervek szerint novemberben dönt a kormány az információszabadságról szóló törvény koncepciójáról. A jogszabály lényege, hogy a közpénzből keletkezett közérdekű adatokat, bírósági ítéleteket a hivatalos szerveknek elérhetővé kell tenniük az interneten.

Szakmai konferenciát rendeztek az információs szabadságról szóló törvényről a Közép-európai Egyetemen (CEU) kedden. Itt elhangzott, hogy az 1992-es, személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény nagy lépés volt az információszabadság terén, de sem az eredeti jogszabály, sem annak 2003-as felülvizsgálata nem foglalkozott az elektronikus információszabadsággal, miközben a technológiai fejlődés alapvetően befolyásolja az információs jogok gyakorlását.

Az információszabadság két legfontosabb eleme, hogy az állampolgárok megismerhessék a hatályos joganyagot és a bírósági döntéseket – mondta a konferencián Papp Imre, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A jogszabályok megismerhetősége a jogállamiság alapkövetelménye, hiszen hogyan folytatna az állampolgár jogkövető magatartást, ha nincs tisztában a rá vonatkozó szabályozással – érvelt az államtitkár.

Jogalkotási program

A törvény egyik célja, hogy az interneten létrehozzon egy mindenki által elérhető, ingyenes, hivatalos és teljes jogszabálygyűjteményt. A magyar jog sajátossága, hogy rendkívül sok a módosító jogszabály, ezért különösen fontos, hogy az interneten elérhető joganyag gyorsan kövesse a változásokat.

Az információs szabadságról szóló törvény alapjául az Eötvös Károly Intézet két tanulmánya szolgált. Újdonság, hogy a törvény kétszakaszos előkészítésen megy keresztül, először a koncepciót, majd a normaszöveget dolgozzák ki. A www.informacioszabadsag.hu oldalon már most lehet észrevételeket, javaslatokat megfogalmazni a tervezetről.

A szakértői koncepció idén júniusban készült el, az igazságügyi és az informatikai tárca szakértői augusztusra egységes formába öntötték a tervezetet. A közigazgatási egyeztetés szeptemberben zajlott le, jelenleg véglegesítik a koncepciót, ami novemberben kerülhet a kormány elé.

Ha a kormány zöld utat ad a törvénynek, a tervezet szövegét legkésőbb decemberben társadalmi és szakmai vitára bocsátják az interneten. A konferencián elhangzott, hogy el kell készíteni az információszabadság chartáját, mert a törvény túl sok formai és tartalmi kötöttséget jelent, míg a charta lefektethetné az alapelveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik