Belföld

Két népszavazás lehet decemberben

Az Alkotmánybíróság helybenhagyta az Országgyűlés határozatát, amely ügydöntő népszavazást rendelt el arról, hogy magyar állampolgárságot kaphassanak-e a magukat magyar nemzetiségűnek valló külföldi állampolgárok - derült ki az Alkotmánybíróság honlapján közzétett közleményből.

Az Alkotmánybíróság döntése értelmében már akár december 5-én a kórház-privatizációs szavazással együtt meg lehet tartani a referendumot, amennyiben a köztársasági elnök kiírja addigra a szavazást.


Arra a kérdésre kellene válaszolni, hogy kedvezményes honosítással kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyarigazolvánnyal, vagy a megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

A szavazást kezdeményező Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke, Patrubány Miklós szerint a vonatkozó törvény szerint lehetőség van arra, hogy a köztársasági elnök ezt a népszavazást is december 5-re tűzze ki, így a kiadások is csökkenthetők lennének.

Mint megjegyezte, a népszavazásról szóló törvény szerint, ha már ki van tűzve egy népszavazás, “akkor egy másodikat is rá lehet időzíteni, legkevesebb húsz napos határidővel”. November 15-ig a köztársasági elnöknek módja van arra, hogy a második népszavazást is december 5-ére tűzze ki – tette hozzá.


Az MVSZ elnöke azt mondta, hogy “egészen biztosan ez fog bekövetkezni”, hiszen egy népszavazás három milliárd forintba kerül, és az együttes kiírással csökkenthető ez a kiadás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik