Belföld

Válságos hangulat a salgótarjáni öblösüveggyárban

Eredménytelenül zárult a ST Glass Öblösüveggyártó és Forgalmazó Rt. két szakszervezete, valamint a menedzsment közötti hétfői tárgyalás arról, hogy a novemberben esedékes béreket időben fizessék ki a dolgozóknak - tájékoztatta Lavrincz Attila, a gyár szakszervezeti titkára az MTI-t hétfőn.

Hozzátette: a párbeszéd november 3-án folytatódik, hogy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak a jogos, és időben történő bérkifizetésekre.

A szakszervezeti titkár rámutatott: az ígéretek ellenére már októberben sem kapta meg időben fizetését az öblösüveggyár 740 dolgozója. A hónap elején csak negyvenezer forint “előleget” kaptak a vezetők és a beosztottak, míg a teljes fizetéseket néhány nap elteltével pótolták.

Az étkezési utalványokra július óta várni kell, annak ellenére, hogy a fizetési jegyzéken szerepelnek, ám azokat mégsem kézbesítették – közölte a szakszervezeti vezető.

Lavrincz Attila szerint az elmaradt bérek miatt elkeseredettek és válsághangulatban vannak a dolgozók.

Emlékeztetett arra, hogy Draskovics Tibor pénzügyminiszter május végi bejelentésekor még úgy tűnt: az öblösüveggyár jövője biztosított, mivel a tulajdonos 300 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, és a munkahelyek megőrzése érdekében a munkaügyi tárca is besegített 78 millió forintos munkahelymegőrző támogatással. Ám utólag kiderült, ez az összeg is kevés.

A szakszervezeti titkár elmondta: az elkeseredett hangulathoz az is hozzájárul, hogy a dolgozók a szeptemberi tanévkezdés után eladósodtak, sokaknak a téli felkészülés is nagy próbatétel. Ráadásul a munkások és a menedzsment között nincs párbeszéd, az információk késve, vagy egyáltalán nem jutnak el az emberekhez, ami tovább növeli a feszült légkör – hangsúlyozta a szakszervezeti titkár.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik