Belföld

Alföldi Albert kerül Zuschlag helyére

Az MSZP országos választmánya Alföldi Albertet választotta országgyűlési képviselőnek, miután Zuschlag János lemondott mandátumáról és a párt etikai bizottsága megrótta a nyilasterror áldozatainak emlékét sértő kijelentése miatt.

Simon Gábor, a választmány elnöke vasárnap Budapesten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az országos listán megüresedő hely pótlásáról az utolsó fordulóban döntöttek a választmányi tagok Lukács Zoltán, Komárom-Esztergom megyei MSZP-elnök és Alföldi Albert, Bács-Kiskun megyei választókerületi elnök között.

Az országos választmány azért választott országgyűlési képviselőt, mert Zuschlag János hétfőn lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról a Terror Háza előtt tett, a nyilasterror áldozatainak emlékét sértő kijelentése miatt.

Zuschlag János ellen az MSZP Országos Etikai és Egyeztető bizottsága vasárnapi ülésén lefolytatta a fegyelmi eljárást és megállapította, hogy a politikus megsértette a párt alapszabályát és kijelentésével kárt okozott az MSZP-nek – közölte a testület vezetője.

Hozzátette: a bizottság Zuschlag János meghallgatása után, többségi szavazással döntött a volt szocialista képviselő megrovása mellett.

Az etikai bizottság elnöke elmondta, Zuschlag János lemondott a döntéssel szembeni fellebbezési jogáról.

“A képviselői mandátumról történt lemondás (…) a fegyelmi elbírálás tényét alapvetően megváltoztatta. Abban az esetben, hogyha a képviselői mandátumról nem mondott volna le önként, akkor vélhetően más fegyelmi büntetést alkalmazott volna bizottság” – mutatott rá dr. Simon Gábor.

Hozzáfűzte: a bizottság a mandátumról történő lemondás és a politikus tényleges megbánása miatt tartotta elégségesnek a megrovást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik