Belföld

Nem biztos, hogy megszavazzák Barroso bizottságát

Nem mehet biztosra a jövő heti európai parlamenti szavazáson a Barroso-bizottság, miután csütörtökön több hangadó pártcsoport is kevesellte a leendő elnök által csapata jóváhagyásáért cserébe felajánlott engedményeket.

Bizonytalanná vált a Barroso-bizottság jövő heti parlamenti jóváhagyása azt követően, hogy a testület leendő elnöke csütörtökön egyértelműen csalódást okozott azoknak a frakcióknak, amelyek az olasz Rocco Buttiglione botlásának elnézéséért cserébe komolyabb engedményeket vártak tőle.

Az EP-ben második legnagyobb frakciót alkotó európai szocialisták készek megbuktatni a Barroso-csapatot, ám – és ez más csoportokra is igaz – sok függ attól, hogy miként működik majd a frakciófegyelem.

José Manuel Durao Barroso leendő bizottsági elnök csütörtökön találkozott az Európai Parlament elnöke és a pártcsoportok vezetői által alkotott házbizottsággal, hogy hivatalosan reagáljon a biztosjelöltek meghallgatásának eredményeire.

Emlékezetes, hogy a meghallgatásokat lefolytató parlamenti szakbizottságok kimondottan csak egy biztosjelöltet, a bel- és igazságügyi posztra jelölt Rocco Buttiglionét utasították el (igaz, egy őt ugyancsak meghallgató másik bizottságtól zöld utat kapott), aki a homoszexuálisokról és nők családban elfoglalt helyéről vallott nézeteivel hangolt maga ellen számos képviselőt.

Bár a parlamenti bizottságok több jelölttel, így elsősorban a magyar Kovács Lászlóval szemben is erős kételyeket fogalmaztak meg, a vita az utolsó napokban tulajdonképpen Rocco Buttiglione személyére szűkült le. A legharsányabban ugyan a szocialisták követelték Barrosótól, hogy vonja le a szükséges konzekvenciákat, de a létszámra harmadik liberálisok, a zöldek és mások is gesztusokat vártak a bizottság leendő elnökétől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik