Belföld

Az ipar pánikkeltőnek tartja az WWF miniszteri vérelemzését

A WWF által végzett vérpróbák eredményeit a brómipar azonnal visszautasította, mondván a teszt eredményei „pánikkeltőek".

„Pánikkeltő jellege” miatt a brómipar össztűz alá vette a WWF-akció eredményeit. A zöldszervezet 14 uniós tagállam minisztereinek vérét vizsgálta meg.

Az október 19-én nyilvánosságra hozott jelentésben, mely a „Rossz vér?” címet kapta, a WWF rámutat, hogy a júniusi teszt során a miniszterek vérében átlagosan 37 különböző vegyi anyagot találtak. A szervezet szerint ezek között számos olyan akad, melyek perzisztensek, tehát a természetben igen lassan bomlanak le, az élő szervezetben felhalmozódnak, valamint aláássák az emberek és az állatok hormonrendszerét. A kimutatott vegyületek megtalálhatóak jegesmedvékben, delfinekben és ragadozó madarakban, melyek a vegyi anyagok felhasználásától távol eső helyeken élnek.

A mostani teszteket megelőzően, idén áprilisban európai parlamenti képviselőket vetettek alá hasonló vérvizsgálatnak. Ezek az akciók kellő alapot szolgáltatnak a WWF kampányához, melynek célja, hogy a REACH, azaz az unió új, vegyi anyagokra vonatkozó jogszabálytervezete kellően szigorú legyen. A jelentést hevesen bírálta a brómipar, mely sajnálatát fejezte ki amiatt a „pánikkeltő hangvétel” miatt, „mellyel a WWF általában az adatait nyilvánosságra hozza”. A BSEF ipari szövetség szerint a jelentés célja, hogy „aggodalmat keltsen a közvélemény körében”, és közölte, hogy a miniszterek vérében talált brómalapú vegyületek a „biztonsági határon belül” voltak.

A BSEF ezenkívül idézett egy interjúból, melyet az Independent készített John Henry professzorral, a londoni Imperial College vezető toxikológusával, aki szerint a WWF-tesztek által kimutatott vegyületek nagyon kis mértékűek voltak, és „jóval azalatt a küszöb alatt voltak, amikor már közvetlen bajt okozhatnak”. „A lényeg, hogy a jelenlétre utaló bizonyíték még nem bizonyíték a dolog káros voltára. Jó, hogy tudunk ezekről a dolgokról és valaki felhívta a figyelmünket rá, de nem jó, hogy mindezt pánikkeltő módon tette” – hangsúlyozta a professzor.

Ugyanakkor a WWF továbbra is állítja, a vegyületek nagy részéről még mindig nem tudjuk, hogy milyen hatással van az emberi és állati szervezetre. „Nehéz elhinni, hogy a törvényhozók ilyen hosszú évekig megengedték ezeket az ellenőrizetlen kísérleteket” – vélekedett Karl Wagner, a WWF DetoX elnevezésű kampányának vezetője. 

A REACH-re vonatkozó javaslatokat 2005-ben vizsgálja meg a Parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik