Belföld

A liberálisok sem támogatják az igazságügyi biztosjelöltet

Az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakciója, a liberális csoport sem hajlandó megszavazni az új Európai Bizottságot, amennyiben José Manuel Barroso nem távolítja el a bel- és igazságügyi tárcára jelölt, homofób és nőellenes Rocco Buttiglionét.

Graham Watson, a liberális frakció vezetője kedd reggel találkozott a Bizottság következő elnökével, és világossá tette számára, hogy nem tudja támogatni a jövő heti strasbourgi konfirmációs szavazáson, ha az olasz kormány által jelölt Buttiglione a helyén marad. Az olasz homoszexuálisokra és nőkre vonatkozó becsmérlő megjegyzéseivel keltett maga ellen széleskörű felháborodást.

Az EP-képviselők legalább felének támogatására van szüksége Barrosónak ahhoz, hogy hivatalba léphessen novemberben. A második legnagyobb frakció, a szocialista, már a múlt héten jelezte, hogy ha nem történik valami Buttiglionével, akkor nemmel szavaznak az egész Bizottságra. Ez esetben a tagállamok vezetőinek új bizottsági elnököt kellene jelölniük.

Az egyik lehetséges megoldás, amelyről Brüsszelben hallani lehet, az Buttiglione áthelyezése a közlekedési tárca élére. Ez esetben a belügyi portfoliót a mostani közlekedési jelölt, Jacques Barrot kapná. A korábban felvetett megoldás, hogy Buttiglione tárcájától esetleg elveszik az intoleráns nézetei miatt kényes polgári jogi dossziét, egyre kevésbé népszerű az EP-ben.

José Manuel Barroso, a Bizottság következő elnöke eddig határozottan kiállt az olasz mellett, de tegnap Dublinban már nem volt hajlandó megismételni azt a korábbi kijelentését, hogy Buttiglione “tökéletesen megfelelő” a posztra.
Barroso szóvivője hétfőn este azt mondta, hogy az elnökjelölt továbbra is teljesen biztos benne, hogy a jövő héten megkapja a kellő támogatást az EP-től a hivatalba lépéshez; arról azonban már nem mondott semmit, hogy Barroso továbbra is kiáll-e az olasz biztosjelölt mellett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik