Belföld

Anton Stuetz, a Novartis bécsi kutatóintézetének vezetője kapta a 2004. évi Erwin Schrödinger-díjat

2004. október 18., Bécs - Az Osztrák Tudományos Akadémia október 15-én este tüntette ki dr. Anton Stuetz (Anton Stütz) professzort és dr. Jakob Yvangson professzort az Erwin Schrödinger-díjjal. A kitüntetéssel Stuetz professzor gyógyszerkutatásban és gyógyszerfejlesztésben végzett kiemelkedő munkásságát ismeri el az osztrák akadémia.

„Meglepett és büszke vagyok egyszerre. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztését szolgáló kutató- és fejlesztőmunka nem egyetlen ember teljesítménye. A díjat úgy veszem át mint az Osztrák Tudományos Akadémia gyógyszerkutatásnak szóló elismerését. Az általam vezetett munka Erwin Schrödinger-díjjal való jutalmazása ugyanakkor az interdiszciplináris együttműködés jelentőségét is elismeri” – fogalmazott Stuetz professzor az Erwin Schrödinger díj átvétele kapcsán.

A felső-Ausztriai születésű (Schaarding/1947) Anton Stuetz professzor két gyermek apja és 1974 óta a Novartis bécsi kutatóintézetének vezetője. Három évtizedes kutatói tevékenysége alatt két új, innovatív terápiát dolgozott ki. Az ötletek megszületése, a kutató és fejlesztő munka vezetése, valamint a piacra való bevezetés is a professzor tehetségét dicséri. Mindkét új terápia kidolgozása tizenöt évnyi munkát vett igénybe. (A munka minősége és mennyisége a ráfordított idővel arányos, megfelel a nemzetközi tudományos normáknak: a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy egy új terápiás módszer kidolgozása – beleértve az alapkutatásokat és a fejlesztési munkát is – átlagosan másfél évtizedet vesz igénybe.)

A terbinafin feltalálásával Stuetz professzor 24 évvel ezelőtt egy olyan merőben új hatóanyagot fejlesztett ki, amely világszerte máig a bőr és köröm gombás fertőzéseinek kezelésének alapjául szolgál. Több mint harmincötmillió beteget gyógyítanak manapság a terbinafin hatóanyagú tablettával, több mint ötvenmillió ember pedig Lamisil krémet és spray-t használ. Nyolcvankét országban forgalmazzák a terbinafin hatónyagú tablettát és krémet. A terbinafint Stuetz professzor írta le először tudományosan és az ő laboratóriumában sikerült elsőként szintetizálni. Kutatási eredményeit vezető tudományos folyóiratokban (többek között a Science-ben) és monográfiákban publikálta.

Egy interdiszciplináris kutatócsoport vezetőjeként Stuetz professzornak – Josef Meingassner, Maximilian Grassberger, Karl Baumann és a Novartis többi kutatójával együtt – elsőként sikerült a neurodermitis kortisontartalmú gyógymódját kidolgozni az 50-es években kifejlesztett – és azóta használt – helyi kortikoidok után. A pimecrolimus hatóanyaggal készülő krémet egy nemzetközi kutatócsapattal sikerült piacra bevezethetővé tenni. A krémet mára nyolcvan országban törzskönyvezték, és 2003 vége óta az Egyesült államokban a neurodermitis kezelésére a leggyakrabban felírt gyógyszer. A világ lakosságának húsz százaléka szenved atópiás dermatitiszben. A betegség gyakorisága az utóbbi három évtizedben harminc százalékkal nőtt.

Dr. Georg Stingl, az Erwin Schrödinger-díjat odaítélő bizottság tagja Stuetz professzort méltatva elmondta: „Az idei az első alkalom, hogy a díjat az ipari kutatásban dolgozó tudós kapja. Ez azt jelenti, hogy a tudományos akadémia a díjazott kiválasztásakor elsősorban az eredetiség, a minőség és a relevancia szempontjai alapján döntött, és nem az a kérdés érdekelte, hogy a kutatómunka az alapkutatást vagy az ipar érdekeit szolgálja-e.”

Stuetz professzort különleges megtiszteltetés érte nemrégiben az amerikai „Society for Investigative Dermatology” szervezet részéről is. A tudományos társaság kuratóriumába a gyógyszergyártók képviselőjének fenntartott helyre választották be a professzort. Ezt a funkciót 2005-től öt éven át látja el Anton Stuetz.

A Novartis-ról
A Novartis a világ vezető gyógyszervállalata. 2003-ban 24,9 milliárd USA dollár forgalmat bonyolított és öt milliárd dollár nyereséget ért el. A gyógyszerkonszern 2,8 milliárd amerikai dollárt fordított kutatásra és fejlesztésre. A cég székhelye Svájcban, Baselben található. A Novartis konszern 78.500 embert foglalkoztat a világ száznegyven országában. A cégről további információkat találhat a http://www.novartis.com Internet címen.

Az ausztriai Novartis csoport az anyacég valamennyi üzletágában önálló vállalkozásokkal van jelen, 3.231 dolgozója van, 2003-ban 1.324 milliárd euró forgalmat célzott meg. A cég évente 133 millió eurót fordít az Ausztriában végzett kutatási és fejlesztési projektekre. Az osztrák Novartis termelésének 87 százalékát exportálja, a kivitelben a Sandoz és az álategészségügyi termékek döntő jeletőségűek. Az osztrák Novartisról a http://ww.novartis.at címen további információkat találhat.

További sajtóinformáció:

Horváth Katalin
Open Communications
Tel.: 239-10-98.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik