Belföld

Zuschlag lemondott – de nem adja fel

Az antiszemita tréfálkozáson kapott politikus bejelentette, hogy lemond országgyűlési képviselői mandátumáról, ám nem fordít végleg hátat a politikának.

Zuschlag János kijelentette: mandátumáról történő lemondása nem azt jelenti, hogy befejezi politikai pályafutását, ugyanis párttisztségeit megtartja, és 2006-ban egyéni jelöltként szeretne elindulni az országgyűlési képviselőválasztásokon.

Az MSZP-s képviselő vasárnap a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elmondta: lemond képviselői mandátumáról, ha a párt vezetői vagy az őt jelölő kiskunhalasi szervezet erre kéri. Mint mondta, arra is felkészült, hogy a frakció hétfőn kizárja meggondolatlan kijelentése miatt. “Az első komoly hibát elkövettem. Nem volt direkt és nem volt megfontoltság benne” – mondta, hozzátéve: úgy érzi, az elmúlt időkben mindent megtett, hogy lezáruljon ez a “nagyon kínos történetet”.

Hiller is egyetért

Hiller István ugyanebben a műsorban később kifejtette: “több történt, mint néhány buta és megfontolatlan mondat”. “Amikor másnap emberek tízezrei jöttek el az Andrássy útra, (…) tiltakoztak a fasizmus ellen (…) akkor “nem lehet elviselni”, amit a képviselő tett – mondta.

“A baloldalon és a szocialista párton belül a szolidaritás érték, kétoldalú dolog (…) az egyes tagnak is szolidárisnak kell lenni a többséggel, ez itt nem történt meg. Úgy hiszem tehát, hogy Zuschlag képviselő úrnak fel kell ajánlania a mandátumát, ezt megtette, és a mi szabályaink, belső törvényeink értelmében valóban az őt jelölő szervezetnek kell azt a döntést meghoznia, hogy ezt elfogadja vagy nem” – mondta Hiller István.

Hozzátette: “Nem tűrjük a fasizmust semmilyen alakváltozásában, semmilyen formájában, semmilyen nemében, semmilyen megismételhetőségében. (…) Ez nem önmagában baloldali gondolat, ez demokraták összefogása.” A pártelnök köszönetet mondott azoknak az embereknek, akik csatlakoztak a megemlékezésekhez.

Az előzmények

Zuschlag János MSZP-s képviselő, a Fiatal Baloldal – Ifjú Szocialisták (Fibisz) elnökhelyettese kedden virágot helyezett el a Terror Háza előtt, csatlakozva a “Virággal az újnyilasok ellen” elnevezésű akcióhoz. A Hír TV közlése szerint Zuschlag János és egy politikustársa között ekkor hangzott el egy beszélgetés: “Hideg van, nem? Gondold el egyébként, hogy ebben az időszakban milyen hideg volt szegény embereknek”. Erre Zuschlag János, a tv-felvétel tanúsága szerint nevetve, úgy válaszolt: “Azoknak már nem volt hideg”.

Zuschlag csütörtökön közölte: megkövet mindenkit, akit megbántott “félreérthető kijelentéseivel”. A politikus visszalépett a jelöléstől az MSZP elnökségi tagságára. Az MSZP etikai albizottsága pénteken fegyelmi eljárást javasolt Zuschlag Jánossal szemben, valamint azt, hogy a jelölési joggal bíró kiskunhalasi pártszervezet szólítsa fel a képviselőt a mandátumáról való lemondásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik