Belföld

Repül a nehéz kő – hol legyen a radarállomás?

Miután az eddig felmerült három helyszín közül egyik sem tűnik megfelelőnek, a miniszterelnök arra kérte a Zengő-bizottság tagjait, hogy vizsgálják meg a a radarállomás dél-dunántúli telepítésének lehetőségét.

A Zengő-bizottság nem foglalt állást arról, hogy a lehetséges három helyszín közül melyik lenne a legalkalmasabb a NATO-radarállomás telepítésére – írja a Népszabadság.


A korábban felmerült három lehetséges helyszín, a Zengő-csúcs, a Hármas-hegy és a Tenkes-hegy közül egyik sem felel meg a három fontos elvárásnak, hogy jók legyenek a radartechnikai adottságok, ne veszélyeztessen természeti értékeket, illetve a civil mozgalmaknak is megfeleljen.


Műszaki megfontolások alapján a Zengő a legkedvezőbb, viszont itt sérülnének leginkább a természetvédelmi értékek. A Hármas-hegyen ez nem okoz akkora gondot, de a meglevő létesítmények áttelepítése 36 milliárd forinttal növeli a “szokásos” a költségeket. A Tenkes-hegy természetvédelmi szempontból a legalkalmasabb, radartechnikai szempontból a legkevésbé.


A bizottság keddi záróülésén a miniszterelnök is részt vett, s arra kérte a testületet: vizsgálják meg azt a lehetőséget is, hogy a dél-dunántúli térségben sík területen, földi radarok hálózatával látják el a légtér ellenőrzését.

Láng István akadémikus, a bizottság vezetője elmondta, hogy a kilenctagú bizottság egyhangúlag fogadta el, a negyedik alternatíva megvizsgálásáig még nem végleges jelentést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik