Belföld

A Reorg mérheti fel a Balatoni Hajózási Rt-t

A Balatoni Hajózási (BH) Rt. vagyonértékelését a Reorg Gazdasági és Pénzügyi Rt. nyerte el 1,99 millió forintos ajánlatával az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. által kiírt nyílt közbeszerzési eljárásban - derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A győztes cég a közbeszerzés értékének 10 százalékát meghaladó mértékben alvállalkozóként igénybe vette a Reorg Audit Kft-t.

A BH Rt. 24 személyhajóval, kompokkal, kikötőkkel, és néhány Balaton parti szállodával rendelkezik.

Az MTI korábbi híradása szerint, a társaság valós piaci értékének megállapítására azért volt szükség, mert a 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaságban 49 százalékban tulajdonos az ÁPV Rt. részvénycsomagját értékesíteni kívánja. A cég 51 százalékát a 22 tóparti önkormányzat birtokolja.

A balatoni települések fenntartják igényüket az ÁPV Rt. részvényeinek térítésmentes átvételére, amiről a vagyonkezelő társaság várhatóan még az ősz folyamán határoz.

A térítésmentes vagyonátadást támogatják a térség országgyűlési képviselői, a turizmusért felelős politikai államtitkár is.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere, a Balaton Szövetségelnöke az MTI-vel korábban közölte: arra az esetre, ha a privatizációs társaság mégsem adná ingyen az önkormányzatok tulajdonába a cég 49 százalékát, kötöttek egy szindikátusi szerződést, amely szerint a tóparti települések elővásárlási jogot élveznek az ÁPV Rt. tulajdon részére.

Utalt arra, hogy a cég 49 százalékának mintegy 1,7 milliárd forintos vételárát csak akkor lehetne belátható időn belül kigazdálkodni, ha az rt-t feldarabolnák, a veszteséges üzletágakat felszámolnák, ám ez éppen a legfontosabb közhasznú tevékenység, a menetrend szerinti hajózás megszűnésével járna.

Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint: a balatoni hajózás hosszú távú közcélú működése csak az önkormányzatok tulajdonában biztosítható és azt, hogy erre képesek, az elmúlt három évben már bebizonyították a települések.

Az év első nyolc hónapjában a BH Rt. 1,5 milliárd forint árbevétel mellett 354 millió forint nyereséget értek el, így az év egészére várhatóan teljesülhet a tervezett 1,7 milliárd forintos bevétel, ám nyereségük mindössze 3 millió forint lesz. 

Tavaly a tervezettnél egy százalékkal nagyobb – majdnem 1,8 milliárd forint – árbevételt ért el a társaság, míg adózás előtti eredménye 56 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik