Belföld

Ujjlenyomat letapogatóval ellátott ThinkPad

Az IBM a biometrika terjesztésének érdekében bemutatta az első ThinkPad-et, amely integrált ujjlenyomat-letapogatóval rendelkezik. A sorozat két héten belül elérthető lesz az egész világon.

A ThinkPad T42 modell csuklótámasztékába beépített fél hüvelyk széles érzékelő segítségével a felhasználók biztonságosan jelentkezhetnek be a rendszerbe, valamint a különböző szoftverekbe és weboldalakra.

A rendszer mellé a Client Security Software 5.4 egy feljavított változatát is csatolják, amely kezeli a biztonságos jelszavakat. A PC piac kisebb szereplői már bemutatták biometrikus eszközeiket, azonban az IBM az első olyan cég, amely egy beépített biztonsági lapkával rendelkező ujjlenyomat leolvasót dob a piacra. A mellékelt biztonsági szoftver lehetővé teszi, hogy az ujjlenyomat leolvasóhoz több tucatnyi alkalmazás, vagy weboldal jelszavait rendeljék hozzá, és képes a bonyolult jelszavak kezelésére is, amelyeket felváltva, vagy kombinálva is lehet használni.

A kezelőben található jelszavakat a beépített biztonsági chip segítségével titkosítja a rendszer. Maga a letapogatás csupán néhány másodpercet vesz igénybe, és az ujjunkat nem ráhelyezni, hanem végighúzni kell az érzékelőn – ezáltal nagyobb bőrfelületről készülnek adatok, amely segít csökkenteni a téves azonosítások gyakoriságát.

A készülék bemutatása mellett az IBM és az Utimaco Safeware bejelentette, hogy az IBM tovább értékesítheti az Utimaco azon szoftverét, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a teljes merevlemezük tartalmát titkosítani tudják, ami által a gép ellopása esetén, vagy elvesztésekor rejtve maradnak a rajta szereplő adatok. A ThinkPad T42 1699 dolláros áron fog indulni, amelyben benne van a leolvasó 50 dolláros ára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik